Volumul "Scriitori din Basarabia", un nou volum al criticului şi istoricului literar Daniel Cristea-Enache, a fost publicat la Editura Ştiinţa. Cartea va fi lansată la Chişinău, la ediţia a XXV-a a Salonului Internaţional de Carte pentru Copii şi Tineret, vineri, de la ora 11.30, la Moldexpo.
Nume importante ale spaţiului cultural şi academic basarabean vor vorbi la evenimentul de lansare: Alexandru Burlacu, Nina Corcinschi, Grigore Chiper, Olga Boz, Vlad Caraman, Svetlana Dermenji. Moderatorul lansării este Adrian Ghicov, dr. habil., prof. univ., şeful Catedrei de limba şi literatura română, Facultatea de Filologie şi Istorie, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chişinău. Vor participa profesori şi studenţi de la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, profesori şcolari, liceeni.
În volum sunt reunite studii despre prozatorii Ion Druţă şi Vladimir Beşleagă; poeţii Grigore Vieru, Eugen Cioclea, Grigore Chiper; despre literaţi mai tineri precum Dumitru Crudu şi Liliana Corobca, dar şi despre importanţi scriitori români cu origini basarabene: A.E. Baconsky, Leonid Dimov, Emil Brumaru, Paul Goma, Gheorghe Grigurcu.
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Este o privire critică şi istoriografică din interiorul literaturii române, contextualizând fără concesii „frăţeşti” şi fără discriminare opera acestora în registrul comun al literaturii române.
Cartea e destinată în primul rând celor care se interesează de istoria literaturii române pe dimensiunea ei basarabeană, tineretului studios, profesorilor, cercetătorilor literari, dar şi celor pasionaţi de literatură: producători sau consumatori ai ei.
Daniel Cristea-Enache este unul dintre cei mai activi critici literari români contemporani şi conferenţiar la Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti. Autorul mărturiseşte că pentru el, „dincolo de plăcere”, această carte reprezintă „şi o obligaţie profesională”: „deschizând şantierul unei viitoare Istorii a literaturii române, de la începuturi şi până azi, nu aveam şi nu am cum să ignor ansamblul şi complexul literaturii basarabene (...), un întreg continent literar, cu o istorie şi o evoluţie proprie, cu o limbă română de o uimitoare expresivitate şi cu constante ori particularităţi ce pot fi observate şi analizate”.
Reputatul critic şi istoric literar Alex. Ştefănescu, care semnează postfaţa volumului Scriitori din Basarabia, consideră că este „prima carte serioasă dedicată acestui subiect, fiind scrisă cu spirit critic, rigoare ştiinţifică şi talent literar”. „Dar mai mult decât orice impune respect înaltul profesionalism al comentariilor critice, combinaţie de bun-gust între sobrietatea unui curs universitar şi dezinvoltura publicisticii literare. Profesionalismul actului critic este o formă de politeţe faţă de literatura din Basarabia. Adevărata formă de politeţe”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.