Herta Müller, laureată cu Premiul Nobel pentru Literatură în 2009, a denunţat, sâmbătă, la Praga, în cadrul Târgului "Lumea Cărţii" care se va închide duminică, deriva dictatorială care, în opinia sa, are loc în Turcia sub conducerea lui Recep Tayyip Erdogan, potrivit EFE.
În cadrul unei dezbateri care a avut loc la Cinematograful Lucerna, la care a participat şi premiatul cu Nobel peruanul Mario Vargas Llosa, scriitoarea germană a constatat că tema dictaturilor este "din păcate" o temă recurentă în opera sa şi a dat exemplul Turciei ca un caz actual.
"Dictaturile continuă să existe, au caracter permanent şi sunt din ce în ce mai multe. Este şi exemplul Turciei, o dictatură perfectă. Din această cauză oamenii sunt tot mai interesaţi de această temă", a spus scriitoarea.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Pentru Müller, actualii lideri turci, între care l-a menţionat pe preşedintele Erdogan, sunt responsabili de manipularea alegerilor şi de încălcarea drepturilor omului, cu dorinţa de a rămâne în continuare la putere pentru că "le este teamă de justiţie".
"Nu vor să se expună, pentru că ar intra la puşcărie. Dar închisoarea este doar pentru ceilalţi", a explicat Herta Müller, care în 2017 s-a alăturat unei petiţii a intelectualilor şi artiştilor în favoarea unei justiţii drepte şi a eliberării jurnalistului germano-turc Deniz Yucel care a fost închis în Turcia sub acuzarea de propagandă teroristă.
Müller a vorbit şi despre actuala creştere a ultranaţionalismului în Europa Centrală, în Polonia şi Ungaria, şi a explicat acest fapt în contextul spritului dictaturilor, considerând că presupune un "regres".
"Am regresat. Din nou fantomele dictaturii revin. Oamni care aspiră la lucruri pe care credeam că le-am depăşit", a afirmat autoarea cărţilor "Încă de pe atunci vulpea era vânătorul" şi "Animalul inimii".
Herta Müller a făcut referire la premierul polonez ultraconservator Jaroslaw Kaczynski ca exemplu de politician ce răspunde la profilul de dictator, asemănându-l cu "un dictator sovietic" sau "un sovietic antisovietic" care nu îşi dă seama".
Născută în România în 1953 ca parte a minorităţii gemane, Müllera descris în multe opere represiunea regimului Ceauşescu şi deportătile sovietice de după cel de-Al Doilea Război Mondial pe care familia sa le-a suferit.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.