Scriitoarea turcă Elif Shafak, stabilită în Marea Britanie, a discutat miercuri cu filosoful şi criticul cultural sloven Slavoj Žižek despre islam şi radicalism, despre Donald Trump şi posibile soluţii pentru lupta cu mişcarea populistă care a luat cu asalt Europa.
Ideile celor doi protagonişti ai dezbaterii care a avut loc la Bruxelles, în cadrul evenimentului ”European Angst”, au avut un numitor comun - frica nu este răspunsul, ci problema.
La întâlnirea de miercuri, mai mulţi studenţi invitaţi din numeroase ţări ca Germania, Austria, Pakistan, Olanda şi Marea Britanie şi-au exprimat marile temeri: egoismul, teama că frica va prelua controlul, imposibilitatea de a se întoarcea în Europa, dispariţia Europei şi prăpastia dintre societăţi.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Elif Shafak a spus despre sine că este suspicioasă când vine vorba despre glorificarea trecutului. ”Memoria este o responsabilitate, dar fără a romanţa trecutul”, a spus ea. ”Turcia este o ţară importantă, care a experimentat democraţia, creşterea populismului şi xenofobia. Ar trebui să vorbim despre islam la plural, pentru că sunt multe feluri în care el se manifestă, la fel cum se întâmplă şi în cazul creştinismului. Oamenii pot fi musulmani şi liberali în acelaşi timp. Cei care spun că asta nu este posibil sunt extremişti. Iar extremiştii sunt cei care urăsc diversitatea. Islamul nu este incompatibil cu democraţia”, a completat Shafak.
Vorbind despre populism şi radicalism, filosoful Slavoj Žižek a spus că susţinerea lui Donald Trump a fost pentru el o provocare. ”L-am şi criticat. Trump este un oportunist, e un coşmar, dar nu este fascist. Lucrurile nu sunt atât de simple. Când vedem ceva ce nu ne convine, e fascist! Donald Trump este periculos, dar a fost ales democratic. Nu putem continua să ne lamentăm. Ce greşeli din politica noastră a făcut posibilă victoria lui Trump?”, a spus el.
”Oamenii se pot înşela, ceea ce, desigur, nu înseamnă că există un agent acolo care are mereu dreptate”, a afirmat Žižek. ”Stânga nu a învăţat nimic şi situaţia se poate înrăutăţi”, a continuat el.
În opinia scriitoarei de origine turcă, artiştii sunt cei care ar trebui să vorbească mai mult, să iasă în faţă. ”În spatele fiecarei purificări etnice a stat un poet”, a replicat Žižek, făcând referire la Radovan Karadzic.
”Dacă eşti un artist într-o lume ca Turcia nu îţi permiţi să fii apolitic”, a mai declarat ea. ”Sunt îngrijorată când aud elitele turce care spun că este momentul ca ţara să se îndrepte spre Rusia. Trăim cu iluzii care ne sunt vândute”, a mai spus Shafak.
”În era informaţiei, avem tot mai puţine cunoştinţe şi înţelepciune. Trebuie să citim, să ascultăm şi oameni care nu sunt neapărat de acord cu noi”, a punctat Elif Shafak.
Răspunsul cu privire la această problemă, în opinia filosofului sloven, nu este să primim cu braţele deschise toţi refugiaţii, ci să aflăm de unde vine valul de imigranţi.
”Ce nu a reuşit fundamentalismul islamic în 2.000 de ani au reuşit Statele Unite în câţiva”, a declarat Žižek referitor la influenţa exercitată de SUA şi de lipsa de implicare în situaţii critice.
Privitor la lupta cu populismul, el spune că răspunsul se găseşte ”înăuntrul nostru”. ”Populismul este rezultatul nostru, simptomul nostru. Nu mă pot înţelege, cum să te înţeleg pe tine? E uşor să-ţi înţelegi vecinul, dacă îl cunoşti - ce poveşti frumoase! Există inamici adevăraţi, nu e vorba că nu le cunoaştem povestea. Ar însemna că Hitler a făcut ce a făcut pentru că nu am stat să-l ascultăm mai bine”, a precizat filosoful.
Despre tinerele generaţii, el a spus că sunt tot mai puţin pregătite, iar unitatea, în ceea ce îl priveşte, este reprezentată de ”combinarea eforturilor”. De cealaltă parte, scriitoarea Elif Shafak este de părere că e momentul ca lucrurile să fie rezolvate într-o manieră ”mai deşteaptă”, folosind ”inteligenţa emoţională”.
În încheierea evenimentului, un manifest a fost înmânat lui Jo Leinen, membru al Parlamentului European şi preşedinte al European Movement International.
Manifestul a fost elaborat de 42 de studenţi din mai multe ţări. Jumătate dintre aceştia, europeni. Documentul a fost adus la bun sfârşit în decurs de două luni.
”Am căzut cu toţii de acord că această criză a refugiaţilor nu a fost cauza, ci rezultatul”, au transmis studenţii. ”Facem un apel la acţionarea de urgenţă”, au mai spus ei. Nu este loc pentru rasism, ură şi extremism în Europa, se mai arată în manifest. ”Trebuie să renunţăm la limbajul de luptă şi să mergem mai departe”.
Evenimentul ”European Angst” este o iniţiativă a Institutului Goethe, în colaborarea cu EUNIC (reţea din care face parte şi Institutul Cultural Român), centrul Bozar şi European Movement International.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...