Corul Naţional de Cameră „Madrigal - Marin Constantin” şi Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti lansează vineri, de la ora 11.00, Salonul muzical „Madrigal 60” din cadrul Aeroportului Internaţional "Henri Coandă".
Evenimentul va avea loc la în incinta aeroportului, în zona de legătură dintre terminalele Plecări şi Sosiri şi va fi urmat de un recital susţinut de Corul Madrigal, dirijat de Anna Ungureanu.
La ceremonia de inaugurare vor participa Ministrul Culturii, Raluca Turcan, oficiali din partea celor două instituţii, reprezentanţi ai altor organizaţii.
Salonul muzical „Madrigal 60” reprezintă un proiect dedicat publicului care traversează prima poartă internaţională a României, realizat de către Corul Naţional de Cameră „Madrigal - Marin Constantin” în parteneriat cu Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti.
Creat ca un spaţiu de aşteptare şi recreere, Salonul muzical „Madrigal 60” este decorat în maniera unei săli de spectacole în miniatură, în stil baroc, unde călătorii aflaţi în tranzit se pot delecta cu atmosfera specifică concertelor Corului şi, de asemenea, se pot destinde ascultând muzica interpretată de celebrul ansamblu.
Evenimentul se înscrie în programul „Madrigal 60”, care marchează 60 de ani de activitate neîntreruptă, excelenţă în muzică şi diplomaţie prin cultură pentru Corul Madrigal, devenit un simbol al constanţei artistice naţionale, dar şi al relevanţei culturale şi de imagine a României în lume.
De-a lungul timpului, în aeroport au fost puse în scenă piese de teatru, concerte de muzică clasică ale unor mari artişti care au participat la Festivalul George Enescu, dar şi ale Orchestrei Simfonice Bucureşti şi Big Band-ului Societăţii Române de Radiodifuziune, iar zeci de mii de pasageri au ascultat concerte de muzică populară. Aeroportul "Henri Coandă" a construit legături între artişti şi pasagerii spectatori, transformându-se într-un punct de întâlnire între destinaţiile turistice şi cele artistice, găzduind permanent expoziţii de pictură, sculptură, grafică şi fotografie.
Înfiinţat în anul 1963 de către legendarul muzician şi dirijor Marin Constantin (1925-2011), Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” a devenit un reper al vieţii muzicale şi diplomaţiei culturale naţionale şi internaţionale. Este definit prin sonoritatea sa specifică, tehnica non-vibrato, amplasamentul stereofonic în scenă şi costumele impunătoare. Repertoriul său este îndreptat către renaştere, muzica preclasică şi clasică, romantism, muzica bizantină şi creaţia contemporană românească şi universală. Prezenţa scenică şi componenţa ansamblului au fost în permanenţă rafinate, astfel încât performanţa sa a ajuns să fie comparată de critici cu „o vioară Stradivarius în mâna lui Paganini”.
În noiembrie 2016, Corul Naţional de Cameră „Madrigal - Marin Constantin” a fost recunoscut oficial ca Ambasador al Libertăţii, Speranţei şi Păcii, primind premiul „Jean Nussbaum and Eleanor Roosevelt” la Palatul Naţiunilor Unite din Geneva, în cadrul Summit-ului Global de Religie, Pace şi Securitate.
Pe 1 martie 2023, la Palatul Parlamentului, Senatul României a inaugurat oficial „Galeriile Madrigal - Marin Constantin”, un spaţiu dedicat, care găzduieşte evenimente culturale şi expoziţii temporare şi permanente ale Corului Naţional de Cameră „Madrigal - Marin Constantin”.
Din anul 2011, Corul Madrigal derulează Programul Naţional Cantus Mundi, cel mai mare program de integrare socială prin muzică a copiilor din România, iniţiat de maestrul Ion Marin, care reuneşte în prezent peste 1.800 de coruri şi peste 63.000 de copii din ţară şi diaspora.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.