Un sac din pânză albă, folosit de Neil Armstrong pentru depozitarea primelor mostre de pe Lună şi care a ajuns la coşul de gunoi, a fost vândut joi pentru suma de 1,8 milioane de dolari, a anunţat casa de licitaţie Sotheby's.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Obiectul fusese estimat iniţial la 4 milioane de dolari. Acest sa de decontaminare, de mărimea unei genţi de toaletă, încă are urme de pietre mici lunare. 

Fericitul proprietar al acestui sac este un cumpărător anonim, care a licitat prin telefon şi a făcut achiziţia la New York în cinci minute. 

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Precedentul proprietar, un avocat din Ilinois, a cumpărat obiectul care a făcut istoria cuceririi spaţiului în 2015, cu 995 de dolari. 

Vânzarea coincide cu a 48-a aniversare de la aselenizarea misiunii Apollo 11 în 1969, însă borseta nu a putut fi vândută între 2 şi 4 milioane de dolari, aşa cum spera casa de licitaţie. Este singurul obiect din misiunea Apollo 11 care a rămas în mâinile unor persoane private. 

Armstrong a folosit sacul de mână pentru a strânge mostre de praf selenar şi fragmente de roci de pe suprafaţa lunară. Pe atunci nu se cunoştea natura lor şi au fost introduse în sac pentru a limita riscul de intoxicare. 

Odată ce Apollo 11 a revenit pe Pământ, aproape toate materialele a fost expediate la Muzeul Aerului şi Spaţiului din Washington. Însă, din cauza unei erori, sacul a ajuns la Johnson Space Center. 

Personalul aproape că l-a aruncat, oferindu-l unui colecţionar de obiecte din spaţiu din Kansas, se pare gratuit, să-l conserve fără să cunoască povestea sa. În urma unei condamnări fără legătură cu această afacere, FBI i-a confiscat colecţionarului bunurile, inclusiv sacul. Obiectul a fost scos la licitaţie de trei ori fără să-şi găsească un proprietar, până când un avocat din Ilinois l-a cumpărat cu 995 de dolari. 

Misiunea Apollo 11 a decolat pe 16 iulie 1969 cu trei astronauţi americani la bord. După patru zile, Neil Armstrong şi Edwin ”Buzz” Aldrin au zburat la bordul modulului Eagle, pe care l-au plasat cu succes pe suprafaţa Lunii. În cadrul acelei misiunii, cei doi astronauţi au recoltat mai multe mostre lunare.

După ce au petrecut aproape 22 de ore pe Lună, Neil Armstrong şi Buzz Aldrin au revenit în modulul lunar, au decolat şi s-au alăturat astronautului Michael Collins la bordul vehiculului spaţial Columbia, cu care au revenit pe Terra. Ei au aterizat pe 24 iulie şi au avut parte de o primire triumfală în Statele Unite, unde sunt consideraţi veritabili eroi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.