Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, afirmă într-un mesaj cu ocazia Zilei Limbii Române că ar fi nevoie de o lege a limbii române, motivând că e aceasta "tinde a-şi pierde strălucirea, vocabularul vorbit se micşorează, cuvinte ce o pătează îşi fac loc în vorbirea curentă".
"Astăzi sărbătorim liantul primordial care ne defineşte ca naţiune, limba română. Este o zi ce trebuie marcată aşa cum se cuvine pentru a-i rememora istoria, a-i cinsti prezentul şi a-i garanta un viitor în matca în care a fost aşezată de marii creatori de limbă română. O limbă de o mare bogăţie, cu vorbe ce pot descrie fiecare nuanţă a sufletului, trebuie păstrată şi promovată cu toată forţa celor ce au menirea şi puterea de a ajunge la oameni, profesori, preoţi, oameni de cultură, media şi nu numai. Trăim, din păcate, un timp în care limba română tinde a-şi pierde strălucirea, vocabularul vorbit se micşorează, cuvinte ce o pătează îşi fac loc în vorbirea curentă. Acest fenomen trebuie oprit şi responsabilitatea este a noastră, a tuturor. Să fie nevoie de o lege a limbii române? Eu aş zice că da... Poate e momentul să repornim această discuţie în societate. La mulţi ani limbii române!", a declarat ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu.
Instituirea, de către Parlamentul României, în anul 2013, a Zilei Limbii Române a fost un act legislativ necesar şi firesc pentru calendarul de reglementări în interiorul căruia se guvernează o ţară.
Limba română uneşte comunităţile de compatrioţi care sunt departe de ţară, iar orice acţiune desfăşurată în limba maternă oferă încredere şi ajută la păstrarea identităţii naţionale. Valoarea incontestabilă a reprezentărilor scrise ale limbii române este dată şi de interesul de care literatura noastră contemporană se bucură în spaţiul european şi nu numai.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.