Romanul „La plus secrète mémoire des hommes”, scris de senegalezul Mohamed Mbougar Sarr, este câştigătorul premiului Gouncourt pe 2021, potrivit Le Figaro.
Juriul Goncourt, prezidat de Didier Decoin, s-a reunit miercuri la restaurantul Drouant din Paris, de unde a anunţat verdictul.
Senegalezul în vârstă de 31 de ani a fost principalul favorit al criticilor şi câştigătorul incontestabil al premiului cu al patrulea roman al său, „La plus secrète mémoire des hommes” (Philippe Rey/ Jimsaan).
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Între anchetă şi reflecţie asupra meseriei de scriitor, Sarr îl aduce la viaţă pe Diégane, scriitor senegalez şi narator la persoana a treia şi care îi seamănă în mod ciudat. Diégane ajunge la Paris pentru a da de urma lui T.C. Elimane, autor al unei cărţi mitice, publicate în 1938: „Le labyrinthe de l'inhumain”.
Romanul călătoreşte între Senegal şi Franţa, dar şi în Argentina, pentru a dezvălui acest bărbat, abandonând literatura în favoarea liniştii.
Născut în 1990, la Dakar, fiu al unui medic, Sarr a ajuns în Franţa pentru a urma studii în domeniul ştiinţelor sociale. primul său roman, „Terre ceinte” (Présence africaine), a apărut în 2014 şi a fost recompensat anul următor, între altele, cu Premiul „Ahmadou-Kourouma” la Salon du livre de Genève.
Anul trecut, premiul Goncourt a revenit romanului „L'Anomalie”, scris de Hervé Le Tellier.
„La plus secrète mémoire des hommes” este şi câştigătorul premiului Goncourt - Alegerea României, potrivit anunţului făcut marţi de Miguel Bonnefoy, laureatul acestei distincţii în 2020 şi preşedintele de onoare al ediţiei 2021.
Cartea este în curs de traducere în colecţia Anansi. World Fiction de la editura Pandora M, coordonată de Bogdan-Alexandru Stănescu.
Traducătorul este scriitorul român Ovidiu Nimigean.
Juriul Goncourt a anunţat miercuri şi câştigătorul premiului Renaudot. Laureatul de anul acesta este Amélie Nothomb pentru al 30-lea roman al „Premier Sang”, care a fost publicat de editura Albin Michel în 230.000 de exemplare. Un nou tiraj, de 100.000 de exemplare, este deja programat.
Amélie Nothomb îi urmează lui Marie-Hélène Lafon, care a câştigat premiul Renaudot pe 2020 cu „Histoire du fils” (Buchet Chastel).
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.