Luzia, nume dat „primei brazilience” care a trăit - în urmă cu 12.000 de ani - pe teritoriul unde astăzi de află statul sud-american, este una dintre milioanele de piese distruse de incendiul care a cuprins duminică seară Muzeul Naţional din Rio de Janeiro şi care a stârnit proteste ce au fost oprite de autorităţi prin folosirea de gaze lacrimogene.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

O pierdere inestimabilă pentru toţi cei interesaţi de civilizaţie, a declarat pentru AFP Paulo Knauss, directorul Muzeului de Istorie Naţională, o altă instituţie din Rio.

„Nu o mai avem pe Luzia. Luzia a murit în incendiu”, a spus preşedinta Institutului Patrimoniului Artistic Naţional, Kátia Bogéa, citată de ziarul Estado de Sao Paulo.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Ea a punctat că, în prezent, ţara sa traversează o perioadă de criză a instituţiilor naţionale şi a valorilor. 

Rămăşiţele pământeşti ale Luziei au fost descoperite în 1970, în statul sud-estic Minas Gerais, într-o misiune condusă de antropologul francez Anette Laming-Emperaire.

Pornind de la craniul ei, o echipă de la Universitatea din Manchester, condusă de Richard Neve, a realizat o reconstrucţie digitalizată a feţei, care a servit ca bază a unei sculpturi.

Muzeul Naţional era cunosct pentru bogatul departament paleontologic, cu peste 26.000 de fosile, între ele, scheletul unui dinozaur descoperit tot în Minas Gerais şi numeroase exemplare din specii dispărute.

Cu 6,5 milioane de exemplare, departamentul de zoologie cuprindea şi o colecţie excepţională de peşti (600.000), amfibieni (100.000), moluşte, reptile, scoici, corali şi fluturi.

Ierbarul, cu peste 550.000 de plante, fusese creat în 1831.

„Nu este o pierdere doar pentru Brazilia, ci pentru umanitate în general”, mai ales că „o parte din acest patrimoniu nu era arhivată nicăieri altundeva”, a spus preşedintele Muzeului Naţional de Istorie Naturală din Franţa, Bruno David.

Se poate încerca reconstruirea unor colecţii, precum cea de insecte, însă „nu vor înlocui valoarea istorică a specimenelor distruse”, a mai spus el.

Proteste după ani de neglijenţă

În urma incendiului de duminică seară, sute de oameni au protestat luni în faţa ruinelor fostului palat regal. Ei au vrut să intre în clădire şi au cerut guvernului să o reconstruiască.

Protestul a vizat anii de „neglijenţă” arătată poate celui mai important edificiu cultural şi educativ din ţară.

Poliţia a ţinut mulţimea departe de intrările în fostul muzeu folosind spray-uri şi gaze lacrimogene. Mai târziu, celor adunaţi la palat le-a fost permis accesul în apropierea lui. Oamenii au făcut un gest simbolic - prinşi de mâini, ei au „îmbrăţişat” clădirea veche de peste 200 de ani.

Deşi pompierii au reuşit să salveze câteva obiecte, aproape întreaga colecţie a muzeului a fost distrusă.

Ministrul brazilian al Culturii, Sergio Leitao, a declarat pentru ziarul Estado de S. Paulo că incendiul a fost provocat fie de un scurtcircuit, fie de un lampion care ar fi ajuns pe acoperiş, scrie ABC. Lansarea unor astfel de baloane cu aer cald este o tradiţie în Brazilia şi, deseori, acestea provoacă incendii.

Comandatul pompierilor din Rio de Janeiro, Roberto Robadey, a declarat că hidranţii din afara clădirii nu aveau apă, astfel că intervenţia de duminică noapte a fost îngreunată. Pompierii au fost nevoiţi să ia apă dintr-un lac din apropiere.

În plus, muzeul nu avea un sistem anti-incendiu.

Luiz Fernando Dias Duarte, directorul adjunct al muzeului, a criticat autorităţile pentru că nu au alocat bani instituţiei, însă au cheltuit sume enorme pentru stadioanele care au găzduit Cupa Mondială din 2014.

În 2017, muzeul a primit fonduri de 214.000 de dolari.

Muzeul Naţional din Rio de Janeiro nu este primul din Brazilia care a ars. În 2015, un incendiu a distrus prestigiosul Muzeul al Limbii Portugheze din Sao Paulo.

Un an mai târziu, preşedintele Michel Temer a fost nevoit să reinstaleze un ministru al Culturii, după criticile venite din partea unora dintre cei mai importanţi artişti brazilieni faţă de politica sa de a comasa MInisterul culturii cu cel al Educaţiei pentru a salva bani.

Luni, administraţia prezidenţială a transmis că Temer s-a întâlnit deja cu reprezentanţi ai celor mai importante companii din Brazilia pentru a găsi o soluţie privind reconstrucţia muzeului.

Muzeul, legat de Universitatea Federală din Rio şi Ministerul Educaţiei, a fost fondat în 1818. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.