Publicaţia americană Paris Review a anunţat luni că îi va acorda scriitorului Richard Ford premiul Hadada pe 2020. Decizia de a-i oferi autorului distincţia pentru întreaga activitate a fost însă criticată de cititori şi scriitori, deopotrivă, unii amintind de momente în care americanul a avut un comportament agresiv, precum reacţia la o cronică realizată de Colson Whitehead, pe care l-a scuipat.
Ford va primit trofeul Hadada în luna aprilie a anului viitor. Distincţia îi va fi înmânată de Bruce Springsteen, pe care scriitorul îl apreciază şi care, la rândul lui, a spus despre scrierile autorului că sunt „pătrunzătoare şi amuzante”.
Între cei care au mai fost recompensaţi cu acest premiu se numără Philip Roth, Norman Mailer şi Joan Didion.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Revista care acordă premiul a spus că „scrierea lui a fost lăudată pentru măiestria lingvistică, ce are puţini rivali, şi pentru poezia clară pe care o aduce prozei sale”, potrivit The Guardian.
Premiul este acordat „unui membru deosebit al comunităţii scriitorilor care are o contribuţie puternică şi unică la literatură”.
Însă, după ce decizia a fost anunţată, scriitori ca Thanh Nguyen, Sarah Weinman şi Saeed Jones au pus sub semnul întrebării alegerea făcută de revistă. Ford a fost lăudat şi premiat pentru romane ca „The Sportswriter”, „The Lay of the Land” şi „Independence Day”, care i-a adus premiul Pulitzer în 1995, însă reacţiile lui la criticile nefavorabile au fost condamnate.
În 2001, Whitehead a scris o cronică negativă pentru colecţia de povestiri „A Multitude of Sins” şi, la o petrecere care a avut loc doi ani mai târziu, Ford l-a scuipat în faţă.
În 2017, Ford s-a apărat: „Nici astăzi nu simt altceva faţă de domnul Whitehead sau cronica lui ori răspunsul meu”.
Scriitoarea Rebecca Solnit a concluzionat atunci că nu este vorba despre o bătălie, ci doar despre „un alb nenorocit care a scuipat un bărbat de culoare”.
Colson Whitehead i-a avertizat pe alţi critici, în cazul în care vor aprecia negativ scrierile lui Ford, să îşi ia o pelerină de ploaie.
Când Alice Hoffman a scris ceea ce Richard Ford a numit „lucruri răutăcioase” despre „Independence Day”, el a tras cu arma într-un exemplar din cea mai recentă carte a ei de la acea vreme şi i l-a trimis prin poştă. Într-un interviu acordat în 2003, scriitorul a spus că nu este o chestiune atât de importantă. „Nu e ca şi cum aş fi împuşcat-o pe ea”.
Nguyen, scriitor vietnamezo-american premiat cu Pulitzer, a scris pe Twitter acum că, în ultimii 18 ani, revista nu a acordat acest premiu unui autor de culoare şi că doar cinci femei l-au primit. El a oferit şi variante de câştigători: Maxine Hong Kingston, Sandra Cisneros, Edward P Jones, Louise Erdrich şi Yusef Komunyakaa.
Richard Ford, în vârstă de 75 de ani, a fost anul acesta unul dintre invitaţii speciali ai Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere de la Iaşi.
Scriitorul american a vorbit, la o întâlnire pe care a avut-o acolo cu cititorii, despre familie, iubire, scris şi posteritate, despre America zilelor noastre şi hobby-uri, între care vânătoarea de fazani. Autorul romanului „Ziua independenţei”, premiat cu PEN şi Pulitzer, a criticat administraţia Trump şi National Rifle Association, despre care a spus că „susţine uciderea copiilor”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...