National Geographic a creat trei scurtmetraje în parteneriat cu Muzeul Revoltei din Varşovia (Muzeum Powstania Warszawskiego), pentru a marca 80 de ani de la declanşarea revoltei din Varşovia. Aceste filme, realizate pe baza materialelor de arhivă şi a expertizei istoricilor, aduc în prim-plan evenimentele de acum opt decenii într-un mod inovator şi captivant. Scurtmetrajele pot fi urmărite în premieră pe 1 august, la ora 18.00.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În august 1944, chiar în mijlocul Europei aflate sub ocupaţia Germaniei naziste, Varşovia se afla în pragul unei schimbări majore. După cinci ani de ocupaţie, oraşul era hotărât să-şi recâştige libertatea. la 1 august 1944, Armia Krajowa (Armata Naţională) - principalul grup de rezistenţă polonez - a declanşat Revolta de la Varşovia, un act de curaj împotriva ocupanţilor nazişti ce avea să fie cunoscut drept unul dintre cele mai eroice şi tragice evenimente din Al Doilea Razboi Mondial.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank

Mai mult de 16.000 de membri ai rezistenţei poloneze au fost ucişi atunci, 20.000 au fost răniţi şi peste 150.000 de locuitori ai Varşoviei şi-au pierdut viaţa, în cel mai mare efort militar de rezistenţă în Europa în cel de-al Doilea Război Mondial. În ciuda înfrângerii lor militare, polonezii au demonstrat o rezistenţă eroică şi un devotament remarcabil faţă de libertate şi independenţă. Revolta de la Varşovia a devenit astfel un simbol al curajului şi sacrificiului în faţa tiraniei şi opresiunii.

Fiecare producţie explorează o altă temă oferind o reprezentare emoţionantă a acestui eveniment istoric. Primul episod surprinde începutul Revoltei din Varşovia, al doilea prezintă povestea femeilor care au participat, iar al treilea relatează implicarea străinilor în lupte.

Imaginile de arhivă şi mărturiile participanţilor, combinate cu animaţiile dinamice, îi transportă pe telespectatori în mijlocul evenimentelor din 1944. „Datorită tehnicii avansate de colaj video, susţinute de o coloană sonoră atent aleasă şi  o naraţiune captivantă, am reuşit să creăm scurtmetraje unice, care aduc omagiu curajului şi sacrificiului participanţilor la Revolta de la Varşovia”, a declarat Marta Szafrańska, Corporate Communication, Citizenship, Publicity Director, The Walt Disney Company CEE.

Cele trei filme vor fi difuzate nu doar în România şi Polonia, ci şi în restul regiunii CEE, inclusiv în Ungaria, Republica Cehă, Slovacia, Bulgaria, Albania, Bosnia şi Herţegovina, Croaţia, Muntenegru, Kosovo, Macedonia de Nord, Serbia şi Slovenia. „Astfel, National Geographic îşi îndeplineşte misiunea de a împărtăşi povestea cu un public larg, într-un mod accesibil tuturor”, a mai adăugat Marta Szafrańska.

Scopul creatorilor a fost să prezinte revolta într-un mod educativ, captivant şi emoţionant. Fiecare animaţie este îmbogăţită cu efecte sonore realiste, iar naratorii sunt personalităţi cunoscute din lumea filmului şi a muzicii, precum Wiktor Zborowski, Aleksandra Kwaśniewska şi Jan Emil Młynarski, aducând astfel o notă autentică poveştilor.

Misiunea National Geographic este de a promova ştiinţa şi istoria într-un mod accesibil în rândul unui public larg, iar aceste animaţii despre evenimentele de acum 80 de ani se încadrează perfect în această misiune. Datorită parteneriatului cu Muzeum Powstania Warszawskiego, a fost posibilă crearea unui material unic care nu doar onorează sacrificiul revoltei, ci şi transmite istoria acesteia noilor generaţii într-un mod inovator.

Scurtmetrajele vor putea fi vizionate la National Geographic începând cu 1 august şi vor fi disponibile şi pe canalul oficial de YouTube al National Geographic.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.