Reprezentanţii Consiliului director al Reţelei Naţionale a Muzeelor din România (RNMR) şi-au exprimat miercuri îngrijorarea faţă de reorganizarea prin comasare şi/ sau desfiinţare de instituţii culturale sau de posturi specifice acestora, inclusiv muzee, pe care o au în vedere mai multe consilii locale din ţară. Ei fac apel la preşedintele României, la Parlament şi la Guvern să interzică „restructurarea agresivă”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Într-un mesaj publicat pe pagina de Facebook, RNMR transmite că a luat act „cu deosebită îngrijorare de apariţia şi accentuarea unui fenomen extrem de grav, care vizează direct modul organic de dezvoltare a culturii noastre ca parte a celei europene”.

„Începând cu anul 2020, pe fondul crizei sanitare fără precedent pe care o traversează societatea românească, reducerea accesului la resurse financiare a împins unii reprezentanţi ai autorităţilor locale spre o măsură extremă. Este vorba despre reorganizarea prin comasare şi/ sau desfiinţare de instituţii culturale sau de posturi specifice acestora, inclusiv muzee. Aşa cum o demonstrează o serie de proiecte de hotărâre ale unor consilii locale din ţară, în a doua parte a anului 2020 şi la începutul anului 2021 s-au propus restructurări de posturi specifice muzeelor (precum cel de conservator) sau comasări de muzee cu alte instituţii de cultură din alte domenii (biblioteci, aşezăminte culturale etc.), având ca efect înfiinţarea de structuri noi hibride, depersonalizate, de tip administrativ (servicii publice), care au dus la subminarea funcţionalităţii muzeelor şi/ sau la ameninţarea integrităţii colecţiilor, în funcţie de natura deciziei administraţiilor locale”.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Exemplele „nefericite”, spun reprezentanţii RNMR, provin din toate zonele ţării, fapt ce indică apariţia unui fenomen.

„Unele localităţi riscă să-şi piardă irevocabil instituţii şi specialişti în domeniul muzeal. Nu mai pare a fi o excepţie, ci o nouă regulă. Apariţia acestui fenomen, care a generat un întreg lanţ de probleme structurale şi care are ca efect imediat imposibilitatea îndeplinirii sarcinilor obligatorii pentru deţinătorii de bunuri culturale clasate sau susceptibile de a fi clasate în Patrimoniul Cultural Naţional, ne obligă să apelăm public la preşedintele României, la Parlament şi la Guvern, pentru instituirea de urgenţă a unui moratoriu care să interzică restructurarea agresivă şi ostilă a sistemului public de protejare a patrimoniului în următorii 3 ani sau până la consumarea efectelor crizei sanitare şi sociale invocate ca motiv”.

Reprezentanţii Consiliul director al RNMR - Ciprian Ştefan, Virgil Ştefan Niţulescu, Tudor Sălăgean, Stratulat Lăcrămioara, Petronela Fotea, Valer Rus şi Corina Bejinariu - au adăugat: „Solicităm opiniei publice să fie solidară cu instituţiile sale de cultură, aflate chiar la baza piramidei salariale din sistemul public românesc, şi să nu asiste pasiv la desfiinţarea de către autorităţile publice locale şi centrale a muzeelor în numele unor iluzorii «economii la buget». Nu credem că aceste economii vor fi reale în condiţiile în care muzeele şi muzeografii României au alocate cele mai mici salarii şi resurse financiare din sistemul public naţional”.

Ei au cerut de asemenea sprijinul tuturor asociaţiilor profesionale şi organismelor de specialitate din domeniul muzeal. „Muzeele sunt esenţiale pentru sănătatea mintală a cetăţenilor!”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.