Resturile celei mai mari rachete chineze lansate săptămâna trecută ar putea să ajungă în atmosfera terestră sâmbătă noapte sau duminică dimineaţă, au spus sâmbătă centrele european şi american de monitorizare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Partea principală din uriaşa rachetă care a lansat primul modul al Chinei pentru staţia spaţială Tianhe urmează să cadă pe Pământ şi este posibil să aibă o revenire necontrolată, la un punct necunoscut. Scheletul de 30 de metri face parte din racheta Long March 5B care a lansat modulul „Heavenly Harmony” pe orbita joasă a Pământului, pe 29 aprilie, din Wenchang, provincia Hainan.

Ministerul chinez de Externe a spus vineri că cea mai mare parte a rachetei va arde la reintrarea în atmosferă şi că este puţin probabil să provoace vreun prejudiciu.

EU Space Surveillance and Tracking (EU SST) a anunţat că cea mai recentă predicţie a sa pentru momentul revenirii în atmosferă este 190 de minute înainte sau după ora 02:11 GMT, duminică.

Center for Orbital Reentry and Debris Studies (CORDS) de la Aerospace Corporation, centru american finanţat de guvern, şi-a actualizat predicţia pentru patru ore înainte sau după 03:30 GMT duminică.

Pe site-ul EU SST este precizat că probabilitatea ca impactul cu solul să fie într-o zonă populată este scăzut, însă a subliniat că orice predicţie este nesigură având în vedere că obiectul este necontrolat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.