Restaurarea Tapiseriei de la Bayeux nu va începe înainte de 2024, timp de 18 luni, lucrările fiind evaluate la 2 milioane de euro, potrivit francetvinfo.fr.
Este o "bătrână doamnă" dragă britanicilor care are nevoie de 50 de persoane pentru a o muta. Veche de aproape o mie de ani şi fragilizată de numeroase degradări pe cei 70 de metri lungime, Tapiseria de la Bayeux va fi restaurată.
"Este o bătrână doamnă care are aproape o mie d eani, o pânză de in foarte fină brodată cu lână având multe degradări. În caz de pericol, orice manipulare a operei în starea actuală ar putea duce la noi alterări. Este principalul motiv al acestei intervenţii", a explicat Antoine Verney, conservator-şef la muzeul unde se află acest "monument" ce redă cucerirea Angliei de Wilhelm, duce de Normandia în 1066.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
În ianuarie 2020, opt restauratori-conservatori specializaţi în textile au inspectat centimetru cu centimetru, unmetru pe zi de fiecare expert, tapiseria din secolul al XI-lea, înscrisă în patrimoniul mondial UNESCO şi realizată probabil la Canterbury (sud-estul Angliei).
Printre sutele de personaje şi animale care populează pânza, restauratorii au identificat aproape 24.200 de pete şi 10.000 de fisuri, potrivit unui raport de constatare publicat în februarie.
Reparaţiile din trecut şi ''dimensiunile excepţionale ale acestei opere oferă iluzia unei stări generale bune de conservare'', dar ''starea structurală a pânzei, care susţine broderiile, este foarte fragilă şi îngrijorătoare, ceea ce face ca orice manevrare să fie extrem de delicată'', se menţionează în raportul lor. Ultimele reparaţii datează din anul 1870.
Pentru viceprimarul din Bayeux Loic Jamin nu se pune problema ca opera să fie lăsată să plece ''după ce a fost restaurată''. Reparaţiile trebuie să aibă loc simultan cu închiderea pentru lucrări de reabilitare a muzeului unde este expusă tapiseria, începând cu toamna lui 2024 şi care vor dura timp de cel puţin 18 luni.
Înaintea crizei sanitare, tapiseria atrăgea 400.000 de vizitatori anual, dintre care 70% erau străini. Restaurarea sa ''este astăzi evaluată la 2 milioane de euro'', potrivit autorităţilor.
Împrumutul către englezi al acestei prime transpuneri în imagini a unui episod-cheie din istoria Europei de Nord-Vest ar fi o premieră. A mai fost de două ori propus, fără a se realiza: în 1953, cu prilejul încoronării reginei Elizabeth a II-a, şi în 1966, pentru cea de-a 900-a aniversări a bătăliei de la Hastings, în urma căruia Wilhelm Cuceritorul, duce de Normandia, a devenit regele Angliei.
Ideea restaurării nu este doar de a curăţa toate petele, nici de a şterge urmele tuturor degradărilor cu riscul de a compromite pânza din in, ci de a ''stabiliza'' opera.
După restaurare, ''bătrâna doamnă'', care cântăreşte cel puţin 15 kilograme, va fi expusă înclinată şi nu pe verticală ca până acum.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.