Reprezentanţii unora dintre cele mai importante festivaluri de film europene, ai mai multor academii de film şi entităţi din industrie au făcut apel la eliberarea cineastului iranian Mohammad Rasoulof, aflat în arest la domiciliu şi condamnat la 1 an de închisoare în ţara natală pentru „propagandă anti-regim”.
Academia europeană de film (EFA), Festivalul de la Cannes, Berlinala, Deutsche Filmakademie, Filmförderung Hamburg Schleswig-Holstein, Filmfest Hamburg, International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA), International Film Festival Rotterdam (IFFR), Netherlands Film Fund şi Accademia del Cinema Italiano-Premi David di Donatello şi-au manifestat îngrijorarea faţă de situaţia în care se află Rasoulof, premiat în urmă cu o săptămână cu Ursul de Aur pentru „There is No Evil”, informează Variety.
Săptămâna trecută, el a fost convocat pentru a-şi ispăşi pedeapsa, potrivit avocatului său.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Rasoulof este unul dintre cineaştii iranieni proeminenţi, însă niciunul dintre filmele lui nu a fost proiectat în Iran, unde opera sa este interzisă.
Wim Wenders, preşedintele EFA, a spus: „Colegul nostru Mohammad Rasoulof este un artist care ne spune continuu despre o realitate despre care altfel am şti puţine. Filmul său premiat cu Ursul de Aur «There Is No Evil» este un portret profund al oamenilor în situaţii extreme, situaţii pe care niciun om nu ar trebui forţat să le trăiască. Avem nevoie de voci ca cea a lui Mohammad Rasoulof, voci care apără drepturile omului, libertatea şi demnitatea”.
Directorii Berlinalei, Mariette Rissenbeek şi Carlo Chatrian, au transmis: „Suntem foarte îngrijoraţi cu privire la ordinul de încarcerare pentru Mohammad Rasoulof. Este şocant că un regizor este pedepsit atât de grav pentru munca lui artistică. Sperăm ca autorităţile iraniene vor reconsidera curând sentinţa”.
Ulrich Matthes, preşedintele Academiei germane de film (Deutsche Filmakademie), a precizat: „Filmele lui Mohammad Rasoulof nu ne vorbesc doar despre viaţa din Iran, ci ne vorbesc în limbajul universal al cinematografiei promovând pacea şi empatia. Avem nevoie de artişti ca Mohammad Rasoulof să poată ridica vocea fără teama de represalii”.
În 2011, anul în care a primit două premii la Cannes pentru „Goodbye”, Rasoulof a fost condamnat în Iran, împreună cu cineastul Jafar Panahi, la 6 ani de închisoare şi le-a fost intezis, pentru o perioadă de 20 de ani, să facă filme. Ei au fost acuzaţi de propagandă anti-regim.
Sentinţa lui a fost ulterior suspendată şi a fost eliberat pe cauţiune. În 2017, autorităţile iraniene i-au confiscat lui Rasoulof paşaportul, când el a revenit în ţară de la Telluride Film Festival, unde „A Man of Integrity” - care vorbeşte despre corupţia şi injustiţia din Iran - a fost proiectat.
Rasoulof nu a primit permisiunea de a participa anul acesta la Festivalul de Film de la Berlin. Fiica lui, Baran Rasoulof, care joacă în „There Is No Evil”, a primit marele trofeu în numele său.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...