Reprezentanţii Muzeului Holocaustului din Şimleu Silvaniei condamnă ferm profanarea Casei memoriale "Elie Wiesel" din Sighetu Marmaţiei şi subliniază că "nu se poate glumi pe seama a milioane de victime ale Holocaustului".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Potrivit unui mesaj publicat pe pagina de Facebook a Muzeului, istoricii afirmă: "Este inadmisibil ca în secolul XXI să mai asistăm la astfel de forme de lipsă de educaţie, morală şi caracter prin profanarea unor locuri sacre, nu doar pentru o comunitate, ci pentru întreaga societate".

"Mai mult ca oricând este nevoie de educaţie şi unitate în ceea ce priveşte tematica Holocaustului, mai multă asumare a actului educaţional din partea instituţiilor de învăţământ, a instituţiilor implicate în cercetarea tematicii şi a societăţii în sine. Avem astăzi la îndemâna noastră atâtea forme de prezentare a acestui subiect, de educare, de înţelegere din partea generaţiei tinere şi nu numai, că nu poţi să glumeşti pe seama memoriei a milioane de victime ale Holocaustului, a zeci de mii de supravieţuitori - unii dintre ei chiar laureaţi ai Premiului Nobel (ex. Elie Wiesel) - dar şi a generaţiilor de urmaşi ai supravieţuitorilor", mai spun muzeografii.

"Condamnăm ferm astfel de acţiuni, iar făptuitorii trebuie prinşi şi pedepsiţi conform legislaţiei în vigoare de către autorităţile calificate", este mesajul reprezentanţilor Muzeului. 

Casa din oraşul Sighetu Marmaţiei a scriitorului american de origine română Elie Wiesel a fost mâzgălită de persoane deocamdată neidentificate, care au scris pe pereţii exteriori mesaje antisemite, o anchetă a poliţiştilor fiind în desfăşurare.

Autorităţile au fost sesizate la 112 că pe pereţii exteriori ai casei memoriale a scriitorului Elie Wiesel, decedat în 2016, au fost mâzgălite cu vopsea câteva mesaje. Cu un roşu intens, pe imobilul din Sighetu Marmaţiei a fost scris ”WC public antisemit pedofil”, ”Nazi jidanu zace în iad cu Hitler” şi ”M… Merkel plus Trump şi Putin”.

Elie Wiesel s-a născut la Sighetu Marmaţiei în 1928, într-o familie de evrei. El a fost supravieţuitor al Holocaustului. A decedat la New York în 2016, iar în timpul vieţii a fost scriitor şi ziarist în mai multe limbi. În 1986, a fost distins cu Premiul Nobel pentru Pace, în 1996 a fost numit membru al Academiei Americane de Artă şi Literatură⁠, iar din 2001 a fost ales membru de onoare al Academiei Române. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.