Premiera unor filme precum ”Jackie”, cu Natalie Portman în rol principal, şi drama ”Legea nopţii/ Live by Night”, scrisă şi regizată de Ben Affleck, proiecţii ale unor pelicule propuse pentru o nominalizare la Oscarul pentru cel mai bun film străin şi concertul aniversar ”Lipatti 100”, susţinut de Orchestra Naţională Radio, de Ziua Culturii Naţionale, fac parte din agenda evenimentelor culturale şi de divertisment ale acestui weekend în Bucureşti.
Iubitorii de teatru vor putea vedea premiera spectacolului ”Macbeth”, de William Shakespeare, în regia lui Michal Docekal, vineri şi sâmbătă, de la ora 19.00, la Sala ”Toma Caragiu” a Teatrului ”Bulandra”. Biletele costă la 60 de lei, categoria Premium, 40 de lei, la categoria I, şi 20 de lei, la categoria a II-a, şi se găsesc la casele de bilete ale Teatrului Bulandra (”Liviu Ciulei” şi ”Toma Caragiu”) deschise zilnic, între orele 12.00 şi 20.00 şi online, pe www.eventim.ro.
În cinematografele din Bucureşti şi din ţară vor intra, vineri, filmul biografic ”Jackie”, regizat de Pablo Larraín, cu Natalie Portman în rol principal, şi drama ”Legea nopţii/ Live by Night”, scrisă şi regizată de Ben Affleck, care face parte şi din distribuţie, alături de actori Scott Eastwood şi Zoe Saldana.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Filmul ”Jackie” urmăreşte drama Primei Doamne a Statelor Unite în cele patru zile de după asasinarea preşedintelui John F. Kennedy, în anul 1963, în Dallas.
Acţiunea filmului ”Legea nopţii/ Live by Night” se desfăşoară în era prohibiţiei, la mijlocul anilor 20’, când traficul ilegal de alcool punea toată puterea în mâinile bandelor de gangsteri, iar legea nu mai putea ţine pasul. Joe Coughlin (Ben Affleck), fiul inpectorului poliţiei din Boston, fură banii şi partenera unuia dintre cei mai periculoşi mafioţi şi ajunge, astfel, în centrul mafiei din Tampa, potrivit cinemagia.ro.
În cinematografele din ţară va rula în premieră şi pelicula ”The Salesman/ Forushande”, în care regizorul Asghar Farhadi, primul iranian care a obţinut Oscarul pentru cel mai bun film străin, urmăreşte drama unui cuplu din Teheran pentru care mutarea în casa unei foste prostituate şi o vizită neaşteptată duc la violenţă. În paralel, cei doi joacă într-un teatru de amatori rolurile din ”The Death of a Salesman”, al lui Arthur Miller, iar asemănările cu viaţa lor sunt izbitoare. Pelicula este propusă pentru o nominalizare la Oscarul pentru cel mai bun film străin.
Cinefilii vor putea viziona unsprezece pelicule propuse pentru o nominalizare la Oscarul pentru cel mai bun film străin, care vor fi proiectate de vineri până duminică, la cinema Elvire Popesco din Bucureşti. Biletele costă 15 lei/ proiecţie şi pot fi cumpărate online, de pe Eventbook.ro.
”Sieranevada” (România), de Cristi Puiu, va deschide seria de proiecţii, vineri, de la ora 15.00 În aceeaşi zi vor rula ”The Salesman/ Forushande” (Iran), în regia lui Asghar Farhadi, câştigător al premiilor pentru cel mai bun actor şi cel mai bun scenariu la Cannes 2016, şi ”Land of Mine/ Under Sundet” (Danemarca), de Martin Zandvliet, câştigătorul premiului publicului de la Rotterdam, informează organizatorii.
Filmul elveţian de animaţie ”Ma vie de courgette/ Viaţa mea de dovlecel”, de Claude Barras, începe proiecţiile de sâmbătă, de la ora 13.30. ”Elle”, de Paul Verhoeven, propunerea Franţei, care nu se regăseşte în lista scurtă, şi câştigător al Globului de Aur pentru cel mai bun film străin, va fi prezentat în aceeaşi zi, de la ora 16.00.
”The Happiest Day in the Life of Olli Mäki” al regizorului finlandez Juho Kuosmanen, marele câştigător al secţiunii Un Certain Regard la Cannes, şi ”Paradise”, de Andrei Koncealovski, premiat cu Leul de argint pentru cea mai bună regie la Festivalul de la Veneţia 2016, propunerea Rusiei la această categorie, vor încheia ziua de 13 ianuarie.
Duminică, filmul ”Toni Erdmann” (Germania - Austria - România), de Maren Ade, deschide proiecţiile, la ora 12.30, şi va fi urmat de ”Fire at Sea/ Fuocoammare”, în regia lui Gianfranco Rosi, documentar premiat cu Ursul de Aur la Berlin, ”Juste la fin du monde” (Canada), în regia lui Xavier Dolan, recompensat cu Marele Premiu la Cannes 2016, şi de ”Tanna” (Australia), de Bentley Dean şi Martin Butler, o poveste de dragoste filmată în Vanuatu, în insula Tanna din Pacificul de Sud, şi recompensată la Veneţia (2015) cu premiul publicului şi premiul pentru cea mai bună imagine în cadrul secţiunii Settimana Internazionale della Critica.
Tot duminică, de la ora 19.30, la la Cinematograful Muzeul Ţăranului va fi proiectat în premieră în Bucureşti filmul ”Dimineaţa care nu se va sfârşi”, primul lungmetraj regizat de Ciprian Mega, preot ortodox, parohul Bisericii Româneşti din Cipru, în prezenţa echipei. Producţia a fost premiată recent la Festivalul Internaţional de la Terni (Italia) cu Premio Istess per il Giubileo della Misericordia, cea mai importantă distincţie a festivalului. Biletele au preţul de 10 lei şi 7 lei, pentru elevi, studenţi şi pensionari şi pot fi cumpărate în avans de pe site-ul eventbook.ro.
Ziua Culturii Naţionale va fi marcată printr-un concert aniversar ”Lipatti 100”, susţinut de Orchestra Natională Radio, sub bagheta dirijorului Cristian Oroşanu, alături de soprana Teodora Gheorghiu şi de pianiştii Sergiu Tuhuţiu şi Matei Rogoz, duminică, de la ora 19.00, la Studioul de Concerte ”Mihail Jora" - Sala Radio din Bucureşti. La eveniment, parte a strategiei Institutului Cultural Român de celebrare a Centenarului Lipatti în anul 2017, va participa actorul şi regizorul de teatru Ion Caramitru, care va recita din lirica lui Mihai Eminescu.
Tot cu ocazia Zilei Culturii Naţionale va fi inaugurată o expoziţie cu lucrări ale artiştilor distinşi cu Premiile Anuale ale UAP, ediţia 2015, duminică, la ora 12.00, în spaţiul expoziţional din Corpul Auditorium al MNAR, intrarea din strada Ştirbei Vodă, nr. 1-3. Ediţia de anul acesta va fi deschisă vizitatorilor până la data de 26 februarie.
Iubitorii de artă se vor putea bucura şi de expoziţia ”Andy Warhol şi Slovacia”, amplasată în Foaier Rotondă, Sala Mică a Teatrului Naţional ”I.L. Caragiale” din Bucureşti, unde poate fi văzută până pe 23 februarie, de marţi până duminică, în intervalul orar 14.00 - 19.30. Expoziţia cuprinde 85 de lucrări de diverse facturi (desene, printuri, facsimile pe pânză, fotografii, documente), precum şi câteva obiecte personale ale artistului american cu rădăcini slovace.
Prima expoziţie personală în România a lui Pavel Brăila, intitulată ”New Year’s Dissections”, va reuni lucrări video, serigrafii şi fotografii, multe dintre ele inspirate de Moldova şi Chişinău, oraşul natal al artistului. Vernisajul are loc vineri, la ora 19.00, la Eastwards Prospectus, putând fi vizitată până pe 12 martie.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.