Festivalul Internaţional de Film NexT şi cel al filmului evreiesc au loc în Bucureşti în acest weekend. De asemenea, un târg al cadourilor de designer va fi organizat la The Institute Space, premiera spectacolului "Pădurea spânzuraţilor", în viziunea regizorală a lui Radu Afrim, va fi duminică la TNB iar la Opera Naţională Bucureşti este programat "Tripticul", de Giacomo Puccini.
Festivalul Internaţional de Film NexT, ajuns la a 12-a şi ultima ediţie, se deschide oficial, vineri, la ora 18.30, la Cinema Muzeul Ţăranului din Bucureşti. Ediţia se desfăşoară până pe 17 decembrie şi are o competiţie internaţională care traversează 20 de ţări.
Pentru că aceasta este ultima ediţie, gala de deschidere va cuprinde o scurtă privire asupra istoriei NexT, de la fondarea festivalului şi până în prezent.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Competiţia Internaţională este grupată în patru programe cu filme din toată lumea, scurtmetraje care vin din 20 de ţări diferite şi aduc cea mai mare varietate geografică a selecţiei NexT de până acum. Proiecţiile competiţiei internaţionale vor fi împărţite în patru programe, la Cinema Muzeul Ţăranului: vineri, de la ora 19.00, respectiv de la ora 21.00, şi duminică, de la ora 18.30, respectiv 20.30.
Pentru competiţia naţională, cei doi selecţioneri au ales zece scurtmetraje, împărţite în două programe. Acestea vor fi proiectate sâmbătă, de la ora 18.30, respectiv 20.30, la Cinema Muzeul Ţăranului. După cele două proiecţii, publicul va putea participa la o sesiune de întrebări şi răspunsuri cu echipele filmelor.
Juriul care va decide câştigătorii acestei ediţii este format din Andrei Gorzo (critic de film), Ivana Mladenovic (regizoare), Miguel Valverde (co-fondator şi selecţioner al Festivalului de Film IndieLisboa), Paul Negoescu (regizor) şi Aida Sosic (muziciană). Miguel Valverde este prezent la Bucureşti atât ca membu al juriului, cât şi în calitate de curator al programul "Focus Portugalia", o selecţie de 10 scurtmetraje grupate în două calupuri diferite: în "The Heart and the Body" sunt incluse noii cineaşti portughezi, în timp ce "On Politics" aduce în prim plan regizorii consacraţi.
Cea de-a opta ediţie a Festivalului de Film Evreiesc are loc până duminică şi propune o selecţie de opere cinematografice semnate de regizori de renume. În festival vor mai fi prezentate "The Museum", al cincilea film al lui Ran Tal, "A Dispatch from Reuters" (1940, SUA), cu actorul de origine română Edward G. Robinson. Proiecţiile vor avea loc la Cinema Muzeul Ţăranului, Cinemateca Union şi Cinema Eforie.
Teatru
Mai multe evenimente vor avea loc vineri, la Teatrul Naţional Bucureşti, când se împlinesc 100 de ani de la naşterea actorului şi regizorului de teatru Radu Beligan. Sub titlul "Centenar Radu Beligan", evenimentele vor începe la ora 17.00 şi vor avea loc în sălile Studio şi Pictură ale TNB. De la ora 17.30, în foaierul sălii Studio, va avea loc lansarea albumului "Radu Beligan - 100", iar de la ora 18.00, în sala Pictură, Felix Alexa, Simona Bondoc, Ion Caramitru, Mihai Călin, Florina Cercel, Marius Manole, Sanda Manu, Maia Morgenstern, Ludmila Patlanjoglu, Mircea Rusu şi Adrian Vasilescu îl vor evoca pe maestrul Beligan.
"Pădurea spânzuraţilor", după romanul lui Liviu Rebreanu, în viziunea lui Radu Afrim, va avea premiera, duminică, de la ora 19.00, pe Scena Mare a Teatrului Naţional din Bucureşti. Din distribuţie fac parte: Alexandru Potocean (în rolul lui Apostol Bologa), Marius Manole, Richard Bovnoczki, Ciprian Nicula, Raluca Aprodu, Istvan Teglas, Vitalie Bichir, Natalia Călin, Ada Galeş, Florin Călbăjos, Alexandra Sălceanu, Emilian Mârnea, Liviu Popa, Cristian Bota, Alexandru Chindriş, Octavian Voina, Andrei Atabay, Vlad Galer, Flavia Giurgiu, Cosmin Ilie, George Olar, Ciprian Valea, Tiberiu Enache, Silviu Mircescu, Bogdan Iacob, Vlad Ionuţ Popescu, şi li se alătură Lenuţa Purja, Teodora Purja. Coregrafia este semnată de Andrea Gavriliu. Video mapping: Andrei Cozlac.
Spectacolul "Oxygen", după piesa controversatului dramaturg rus Ivan Vîrîpaev, va fi prezentat vineri, la Teatrelli din Bucureşti. Cele două personaje principale sunt interpretate de Antoaneta Cojocaru şi Daniel Pascariu.
Ateliere pentru copii
Muzeul Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa" îi invită pe copii, sâmbătă şi duminică, la un weekend de citit poveşti lângă bradul împodobit şi şemineul aprins, la ateliere de felicitări de Crăciun şi cursuri speciale de robotică şi programare. Copiii cu vârste cuprinse între 3 şi 5 ani sunt aşteptaţi sâmbătă şi duminică de la 10.30, să descopere care este cel mai potrivit cadou pentru Bondărel şi să afle cum va reuşi acesta să se bucure împreună cu prietenii săi de magia primilor fulgi de nea. Întâlnirea din faţa şemineului va continua la ora 11.00 cu povestea unei principese răutăcioase, care trece prin întâmplări menite să o transforme dintr-un copil răsfăţat şi egoist într-o fetiţă modestă, cuminte şi înţelegătoare. Kildine e o principesă din poveşti, dar regina care a scris despre ea a existat aievea şi s-a numit regina Maria a României.
Lansare de carte
Cartea "Cârtiţel şi pantalonaşii", concepţie şi ilustraţii de Zdeněk Miler, text de Eduard Petiška, traducere din limba cehă de Petra Dobruská, care s-a vândut în 6 milioane de exemplare în întreaga lume, a apărut anul acesta la editura Arthur, în colecţia Arthur retro. Copiii sunt aşteptaţi sâmbătă, de la ora 11.00, la o întâlnire cu personajul Cârtiţel şi cu prietenii lui, la librăria Modul Cărtureşti (Strada Academiei 20). Ei vor vedea un film de animaţie cu celebrul personaj. Evenimentul este recomandat copiilor cu vârste între 3 şi 8 ani. Intrare liberă.
Colinde, demonstraţii de dansuri populare şi concerte au fost incluse în programul celei de-a IV-a ediţii a Crăciunului Copiilor, care va fi sărbătorit de vineri până duminică, în Parcul "Regele Mihai I" (Herăstrău - Intrarea Charles de Gaulle).
Expoziţii
Lucrări de pictură, gravură, desen sau pastel, semnate de Agnolo Bronzino, Rembrandt van Rijn, Anton van Dyck, Aegidius Sadeler, Diego Velasquez, Francesco Zurbaran, Pierre Mignard, Jean-Baptiste Greuze sau Rosalba Carriera vor putea fi văzute în expoziţia "Memoria chipului. Portretul în Europa secolelor XVI-XVII", de la Muzeul Naţional de Artă al României. Peste 120 de opere de artă sunt incluse în expoziţie. Fie că este vorba despre pictură, gravură, desen sau pastel, lucrările acoperă nu doar întreaga geografie relevantă pentru arta europeană ci şi nenumărate tipuri de reprezentare şi tipologii umane, de la începutul Renaşterii până în secolul XVIII.
"Români de 100 de ani", în care sunt prezentate portretele şi poveştile de viaţă a 10 români care şi-au celebrat Centenarul odată cu România, vor putea fi văzute în expoziţie la Muzeul Naţional "George Enescu". Portretele lor au fost realizate de fotografii Vlad Petri, Şerban Mestecăneanu, Mihai Poiană, Mihai Bodea şi Bogdan Fundali.
Operă
"Tripticul", de Giacomo Puccini - Operă în Concert - spectacol dedicat celor 100 de ani de la premiera absolută, va fi prezentat la Opera Naţională Bucureşti, vineri, de la ora 18.30. Regia poartă semnătura Cristinei Cotescu, iar la pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare.
Târguri de Crăciun
Haine, accesorii şi obiecte create de mai mult de 100 de designeri vor fi prezentate la cea de-a zecea ediţie a târgului Noël de la Bucureşti, care va avea loc sâmbătă şi duminică la The Institute Space. Târgul va fi deschis, în fiecare dintre cele două zile, între orele 11.00 şi 20.00. Biletul de acces costă 15 lei.
Târgul Poveste de Crăciun de la Opera Comică pentru Copii va fi deschis sâmbăta şi duminica, între orele 10.00 - 22.00. Intrarea la târg este liberă, însă accesul la unele dintre obiective se va face pe bază de tichete care pot fi achiziţionate de la punctele de informare din târg. Copiii de toate vârstele vor putea să se bucure de o mulţime de atracţii de sezon pe o suprafaţă de aproape 8.000 de metri pătraţi: Patinoarul Copiilor, unde vor putea să alunece pe gheaţă alături de personajele lor favorite, Curtea Renilor, unde se vor putea plimba cu renii lui Moş Crăciun, Caruselul cu jucării, Derdeluşul OCC sau Tărâmul Oamenilor de Zăpadă.
Premiere cinematografice
Drama "Cold War", pentru care Pawel Pawlikowski a fost premiat pentru regie la Festivalul de la Cannes şi care este propunerea Poloniei pentru o nominalizare la categoria "cel mai bun film într-o limbă străină alta decât engleza" a premiilor Oscar 2019 va intra vineri în cinematografele din România.
Comedia "A Doua Şansă/ Second Act", regizată de Peter Segal, cu Jennifer Lopez în rol principal, va rula de vineri în cinematografele româneşti. Scenariul este scris de Justin Zackham şi Elaine Goldsmith-Thomas, iar din distribuţie mai fac parte Vanessa Hudgens, Milo Ventimiglia şi Leah Remini.
Animaţia "Marea bulgăreală 2 - Supercursa săniuţelor", continuarea succesului din 2015, o călătorie plină de aventuri, cu încercări şi eşecuri, dar şi cu bucuriile micilor victorii ale copilăriei, poate fi văzută de vineri pe ecranele româneşti. Regia este semnată de Benoît Godbout, Jean-François Pouliot, François Brisson.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.