Rămăşiţele unui prădător marin lung de zece metri, determinat ca fiind un exemplar de ihtiozaur, au fost descoperite într-un rezervor din Rutland, Anglia.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

În timpul unor lucrări de reamenajare a rezervorului Rutland Nature Reserve din apropiere de Leicester, în februarie 2021, Joe Davis a găsit ceva ce credea că reprezintă un dinozaur.

„Am sunat la consiliul local şi am spus că bănuiesc că am găsit un dinozaur”, a povestit el, citează BBC. Ceea ce observase însă în noroi nu era un dinozaur, ci rămăşiţele fosilizate ale unui prădător marin de zece metri numit ihtiozaur.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Este cel mai mare descoperit în Marea Britanie.

Consiliul i-a spus în primă fază lui Davis că nu are un departament de paleontologie, însă o echipă de experţi a venit curând la faţa locului. Specialiştii au concluzionat că este vorba despre un ihtiozaur - fiinţe marine cu sânge cald, care respirau în afara apei şi care puteau creşte până la 25 de metri lungime. Aceste animale au trăit în urmă cu 90 de milioane până la 250 de milioane de ani.

Dr. Dean Lomax, paleontolog de la Manchester University, a condus săpăturile. El a numit descoperirea „cu adevărat fără precedent” şi - datorită dimensiunii şi integrităţii - „una dintre cele mai importante descoperiri în istoria paleontologiei britanice”.

„De regulă, ne gândim că ihtiozaurul şi alte reptile marine pot fi descoperite de-a lungul coastei jurasice din Dorset sau Yorkshire, unde mulţi sunt expuşi de eroziune. Aici, în interiorul insulei, este foarte neobişnuit”, a adăugat el.

Este considerat că în urmă cu 200 de ani, zona în care se află Rutland era acoperită de apa puţin adâncă a oceanului.

Rămăşiţele din rezervorul Rutland au fost excavate vara aceasta, iar o atenţie deosebită a fost acordată craniului, care a fost scos cu un bloc de argilă de aproximativ o tonă, pentru a nu fi distrus. Acum acesta este examinat de experţi.

Anglian Water, care gestionează rezervorul, caută finanţare pentru a putea menţine ihtiozaurul în zonă, ca acesta să poată fi văzut de public.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.