Viceprim-ministrul Raluca Turcan a fost prezent joi la ceremonia de preluare a mandatului de ministru al Culturii de către Bogdan Gheorghiu, unde a vorbit despre priorităţi şi măsuri viitoare în domeniu. Ea a subliniat că va fi evaluată situaţia achiziţiei de Stat a sculpturii „Cuminţenia Pământului” şi a punctat că încercarea de a strânge bani pentru cumpărarea ei, campanie desfăşurată în 2016, a fost un proiect eşuat pentru care nu a răspuns nimeni.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Referitor la achiziţia de către stat a unor obiecte şi clădiri de patrimoniu, Turcan a spus: „Suntem în plin proces de evaluare a rectificarii bugetare. Nu vreau să ocolesc faptul că situaţia financiară a României e una dezastruoasă, că veniturile realizate la 9 luni sunt cu 10 miliarde mai mici decât cele estimate. (...) Rectificarea bugetară va stropi incendiile gata pornite acum, pe final de an. Deficitul este de 2,6 la 9 luni şi, până la finalul anului trebuia sa fie de 2,7”.

Pentru anul viitor, protejarea patrimoniului reprezintă o prioritate pentru buget, a mai spus ea.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Cazul operei de artă „Cuminţenia Pământului”, de Constantin Brâncuşi, a fost adus în discuţie şi Gheorghiu a spus că reprezintă o problema complexă, „pentru că proiectul a eşuat. E o problemă mai mult de natură juridică. Există un blocaj. Oamenii trebuie să îşi primească toţi banii inapoi”.

Turcan a adăugat: „Întrebarea este: A răspuns cineva pentru eşecul acestui proiect?. Vom evalua. Efortul financiar e unul considerabil şi, în acelaşi timp, deschiderea pentru atragerea unui astfel de obiect de patrimoniu este foarte mare. Vom vedea ce putem face. În momentul de faţă putem spune că a fost un proiect eşuat pentru care nu a răspuns nimeni. Noi nu prezentăm iluzii”.

Gheorghiu a spus că, mai întâi, vor fi plătite salariile şi facturile emise de furnizori, apoi realizat un buget pentru 2020 şi priorităţile pentru un mandat de patru ani al unui guvern PNL.

Timişoara Capitală Europeană a Culturii 2021 şi Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) au fost priorităţile discutate. Despre prima, Turcan a spus că va putea readuce România în oglinda marilor manifestări culturale internaţionale.

Bogdan Gheorghiu a punctat că pentru Timişoara - Capitală Europeană a Culturii 2021 va desemna un comisar sau un secretar de stat, în funcţie de ce permite legislaţia, pentru a se ocupa de proiect.

„Aveţi priorităţi bine stabilite, programul de Guvernare se aplică, se discută mai puţin, prim-ministrul vă transmite tot sprijinul şi preţuirea. Nu privim cultura ca pe o cheltuială, ci ca pe o investiţie. Sprijin aveţi, trebuie doar muncă permanentă şi proiecte concentrate”, a fost mesajul transmis de Turcan lui Gheorghiu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.