RADAR 2024, festival de new media art din România, aduce între 4 şi 6 octombrie, pentru prima dată în România instalaţii din 10 ţări, expuse la festivaluri de prestigiu din New York, Madrid sau Miami, anunţă organizatorii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Între 4 şi 6 octombrie, la Hotel Caro, în clădirea fostei fabrici, vizitatorii vor putea vedea instalaţii de artă şi proiecte inedite din sfera digitală, iar seara se vor bucura de performance-uri audio vizuale live, asigurate de cele mai sonore nume naţionale şi internaţionale din domeniu. De asemenea, micii vizitatori au la dispoziţie o secţiunea creată special pentru ei, imaginată ca un traseu printr-o lume captivantă, presărată cu experienţe educative şi interactive         

„Ediţia a V-a a festivalului RADAR devine un eveniment internaţional de new media art, cu participanţi din 10 ţări, marcând o evoluţie majoră faţă de ediţiile anterioare, în care ne-am concentrat să reunim şi să investim doar în scena locală. Ne bucurăm că fascinaţia pentru aplicabilitatea tehnologiei este din ce în ce mai mare, iar pentru noile generaţii este un mediu interactiv care le generează conţinut, un teren de joacă perfect pentru ei. Publicul RADAR este format din persoane curioase, aflate în căutarea stimulării imaginaţiei şi a unor noi surse de inspiraţie, iar majoritatea proiectelor prezentate includ experimente şi concepte unice care au ca scop declanşarea unei game variate de emoţii şi să trezească cât mai multe întrebări despre viitor”, spun Mădălina Ivaşcu şi Sorina Topceanu, fondatoarele RADAR.   

Evenimente

7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

„Natura, în sensul ei fizic, de la atom la adâncurile universului, este o sursă inepuizabilă de inspiraţie pentru noi. Majoritatea lucrărilor noastre se bazează pe noţiuni de dinamică, mişcare, gravitaţie şi geometrie. Iar când ne arătăm lucrările, cel mai important pentru noi este să provocăm emoţii, ceea ce aşteptăm şi de pe vizitatorii RADAR. Să vedem că publicul zâmbeşte, dansează şi uneori plânge, este probabil cea mai mare recompensă pentru noi, pentru că asta înseamnă că am reuşit să folosim tehnologia pentru a genera emoţii”, spun reprezentanţii studioului Collectif Scale,din Franţa, prezenţi în cadrul festivalului cu instalaţiile Amonitte şi Carnival.    

„Table Sonore este o instalaţie interactivă, captivantă pentru orice vârstă, copii şi părinţi deopotrivă, care oferă ocazia vizitatorilor să colaboreze şi să creeze melodii împreună, într-un mod unic şi distractiv. Instalaţia se inspiră din sunetele percuţiei organice, iar vizualurile explorează peisaje fascinante - de la ape liniştite, la jungle vibrante şi deşerturi mistice, ceea ce o face atât de potrivită pentru tema ediţie Future Nature”, au declarat reprezentanţii Theo Riz, Franţa, care vor prezenta instalaţia principală din zona dedicată copiilor.  

„AI & Me este o instalaţie interactivă compusă din mai multe piese în care ne-am dorit să aflăm ce părere are inteligenţa artificială despre oameni, dar şi cât de confortabil se simt aceştia în faţa unei judecăţi artificiale. Experienţa începe cu participantul care se aşează pe scaunul din 'Confesional', piesa centrală a instalaţiei. AI-ul îl observă cu atenţie, după care îşi formează o opinie strict pe baza felului în care participantul arată. În cea de-a doua piesă a instalaţiei, 'AI Ego', participanţii vor apărea în diferite scenarii imaginate de AI. Acest lucru se întâmplă în timp real, la doar câteva minute după ce au ieşit din 'Confesional'”, a explicat Daniela Nedovescu, parte a duo-ului multisciplinar mots.     

„Instalaţia ENTER, prezentată la festivalul RADAR, cufundă publicul în convergenţa datelor şi a lumii reale, reflectând tema „Future Nature”. Ea prevede un viitor în care avatarurile personale asistă în sarcinile de zi cu zi, estompând liniile dintre identitatea umană şi existenţa digitală. Utilizatorii interacţionează cu un sistem de LED-uri, camere şi sunet, care răspunde în mod unic fiecărui individ, creând o experienţă audiovizuală personalizată. Prin această instalaţie, invităm publicul să exploreze relaţia din ce în ce mai împletită dintre natura umană şi evoluţia tehnologică”, spune Ksawery Kompury, creativ din Polonia. 

Biletele sunt disponibile pe site-ul festivalului şi pe entertix.ro, pe link-ul acesta pentru acces RADAR general şi aici pentru acces RADAR Kids, la preţul de 50 de lei pentru adulţi şi 40 de lei pentru copii. Sunt disponibile reduceri pentru grupuri şi studenţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.