Proiectul Semne cusute, atelierul-muzeu Şcoala de Piscu şi restaurarea Casei Libertăţii Religioase din Cluj Napoca sunt cele trei proiecte româneşti câştigătoare ale Premiilor Uniuniii Europene pentru Patrimoniu Cultural. Până la 11 septembrie, publicul poate vota proiectul favorit. Marele câştigător va fi desemnat la Opera de Stat din Praga, anunţă Ministerul Culturii.
La ediţia aniversară de anul acesta, ce marchează 20 de ani de la lansare, au fost premiate 30 de realizări remarcabile în domeniu, din 18 ţări europene. România figurează pe lista laureaţilor cu trei proiecte.
Proiectul Semne cusute, iniţiat de Irina Corduneanu, care pune în valoare cămaşa cu altiţă, ca simbol al identităţii culturale româneşti şi al valorilor noastre spirituale. Juriul a apreciat componenta de dezvoltare durabilă a proiectului, educarea tinerelor generaţii şi atenţia acordată femeilor păstrătoare ale meşteşugului şi ale unor tradiţii milenare.
Atelierul-muzeu Şcoala de Piscu, creat de Adriana şi Virgil Scripcaru, s-a distins părin prezervarea meşteşugului olăritului, implicarea comunităţilor locale, formarea tinerelor generaţii şi combinarea datinilor străvechi cu arta contemporană.
Proiectul de restaurare a Casei Libertăţii Religioase din Cluj Napoca a fost premiat atât pentru contribuţia avută în regenerarea urbană şi influenţarea procesului de conservare a altor clădiri din zocă, cât şi pentru promovarea toleranţei şi a dialogului intercultural.
Publicul are un rol foarte important în cadrul acestui eveniment, având posibilitatea de a-şi vota proiectul favorit accesând link-ul https://www.europanostra.org/europes-top-heritage-awards-honour-30-exemplary-achievements-from-18-countries/, până la data de 11 septembrie 2022.
Ceremonia de decernare a premiilor, inclusiv a Premiului acordat de public, va avea loc în data de 26 septembrie, la Opera de Stat din Praga.
România a câştigat Premiul Publicului la ultimele două ediţii cu proiectul de restaurare a Bisericii de lemn din Urşi (2021) şi iniţiativa Ambulanţa pentru monumente (2020).
Premiile Europene pentru Patrimoniu/Premiile Europa Nostra au fost lansate de Comisia Europeană în anul 2002 fiind încă de atunci gestionate de Europa Nostra – Vocea europeană a societăţii civile angajată în protejarea patrimoniului cultural şi natural. Premiile au sprijinul programului Europa Creativă al Uniunii Europene.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...