Calea Victoriei redevine pietonală doar sâmbătă, în cadrul evenimentului „Străzi deschise - Bucureşti, Promenadă urbană”, şi se transformă într-o scenă de teatru, dans şi artă.
În contextul împlinirii a 564 de ani de la prima atestare documentară a oraşului Bucureşti, „Străzi deschise - Bucureşti, Promenadă urbană” se alătură seriei de evenimente care celebrează oraşul la „Zilele Bucureştiului” şi propune bucureştenilor un program aniversar pe Calea Victoriei cu a doua ediţie „Noaptea Dansului”, organizată pe Calea Victoriei.
Unul dintre cele mai de impact proiecte outdoor care dau viaţă oraşului în sezonul estival, „Străzi deschise – Bucureşti, Promenadă urbană” a luat startul în luna aprilie şi propune bucureştenilor, până în luna octombrie, o serie de weekenduri pietonale în oraş, menite să transforme spaţiul public, altminteri aglomerat, în zone de relaxare temporare pentru locuitori şi turişti. Weekendurile pietonale presupun instaurarea unor zone temporar pietonale în diverse puncte centrale şi din cartierele Bucureştiului şi organizarea unor activări stradale şi momente artistice pe traseele pietonale ale evenimentului.
Calea Victoriei va fi pietonală între Piaţa Victoriei şi Splaiul Independenţei, între orele 10:00 şi 22:00.
Program artistic
Sâmbătă, Calea Victoriei va fi animată de ateliere de creaţie dedicate copiilor, spectacole de teatru ce recreează atmosfera citadină din secolul al XIX-lea şi momente de teatru cu păpuşi. De asemenea, locuitorii şi turiştii vor avea ocazia să se bucure de o ediţie specială „Noaptea Dansului” organizată în prima zi de weekend, în faţa Muzeului Naţional de Istorie a României, în cadrul seriei de evenimente aniversare „Zilele Bucureştiului”.
Programul artistic al zilei debutează pe Calea Victoriei cu poveşti fermecate pentru copii. Artiştii Teatrului „Ion Creangă” le propun celor mici o adevărată „aventură” care începe pe scenă şi îi va antrena în activităţi de creaţie cu prilejul atelierului de teatru „Turtiţa fermecată”, programat la ora 11.00, în zona statuii Iuliu Maniu.
Momentele artistice continuă cu dans indian, în zona Muzeului Naţional de Istorie a României, unde, începând cu ora 11.00, cursanţii şcolii Mirvani Dance Academy vor susţine un spectacol de dans şi vor invita trecătorii să se lase purtaţi de ritmuri exotice ale muzicii indiene. Programul artistic oferit de Meera Diverse Services este unul dintre proiectele câştigătoare ale Apelului deschis pentru completarea programului artistic „Străzi Deschise - Bucureşti, Promenadă urbană”, organizat de ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti.
În contextul celebrării a 564 de ani de la atestarea documentară a Bucureştiului, Creator Media Team organizează, la „Străzi deschise”, a doua ediţie „Noaptea Dansului”. Inclus în programul „Zilele Bucureştiului”, evenimentul „La mulţi ani Bucureşti - Bucureşti dansează!” începe la ora 17.00, în zona Muzeului Naţional de Istorie a României, şi include performance-uri a peste 200 de dansatori de la peste 15 şcoli de dans, flashmob-uri, community dance şi momente de interacţiune cu trecătorii.
Spectacolele dedicate locuitorilor Capitalei continuă cu momentele de teatru de păpuşi ale Teatrului de Animaţie Ţăndărică, la ora 17.00, în zona Muzeului Naţional de Artă al României. De la eroi clasici din poveşti la personaje inspirate din realitate, marionetele actorilor Teatrului Ţăndărică vor crea momente amuzante şi vor captiva publicul.
Reprezentaţia teatrală „D-ale carnavalului”, organizată în cadrul proiectului „Ochii minţii”, începe de la ora 18.00, în zona trotuarului din faţa Parcului „Nicolae Iorga”. Actorii Mihaela Mihăescu (Miţa Baston), Gabriela Porumbacu (Didina Mazu), Cristi Toma (Iordache), Mihai Răzuş (Iancu Pampon), Mihai Baranga (Nae Girimea), Dragoş Muşat (Crăcănel), Mihai Căpăţână (Catindatul) şi Ionel Niţulescu (Ipistatul) vor recrea atmosfera citadină din secolul al XIX-lea şi vor amuza trecătorii cu dialogurile spumoase din celebra piesă de teatru a lui Ion Luca Caragiale.
Pentru amatorii de spectacole de acrobaţii, Circul Metropolitan Bucureşti completează atmosfera cu Parada Personajelor, programată la ora 18.30, în zona Monumentului Revoluţiei.
Studioul mobil al postului de radio Bucureşti FM revine sâmbătă, 23 septembrie, pe Calea Victoriei şi va delecta bucureştenii şi turiştii cu muzică bună şi informaţii utile.
Şcoala de Artă Bucureşti invită publicul să admire talentul şi creativitatea cursanţilor săi printr-o serie de expoziţii ce pot fi vizitate atât sâmbătă, 23 septembrie, cât şi duminică, 24 septembrie, în intervalul orar 10.30-21.30, la sediul său din sectorul 4 al Capitalei, pe strada Cuza Vodă nr. 100. De la expoziţii de colaje, artă decorativă, pictură, grafică, design vestimentar, simboluri şi imagini transpuse în linogravură până la fotografii ce surprind atmosfera oraşului, publicul are oportunitatea de a lua „contact” cu efervescenţa creativă a Bucureştiului.
Casa Filipescu-Cesianu a Muzeului Municipiului Bucureşti îşi aşteaptă vizitatorii, între orele 10.00 şi 17.30, cu expoziţiile „Muzeul Vârstelor - de la copilărie la senectute”, „În apropierea sfinţilor. Frescele Mănăstirii Văcăreşti după 40 de ani” şi „Povestea unei biserici de mahala. Sf. Nicolae-Udricani”, prilej de a face o incursiune în istoria urbei şi evoluţia sa de-a lungul celor peste 500 de secole de la atestarea documentară a Bucureştiului.
Restricţii rutiere
Calea Victoriei | În ziua de 23 septembrie 2023, pe durata restricţiilor instituite, se va permite traversarea pe Calea Victoriei, pe strada Sevastopol, strada Gheorghe Manu, Bulevardul Dacia, strada Ion Câmpineanu, bulevardul Regina Elisabeta, strada Ştirbei Vodă între Calea Victoriei şi Dem. I. Dobrescu. Traficul Societăţii de Transport Bucureşti va fi deviat, fără afectarea călătorilor.
Se va permite accesul riveranilor către domiciliu, precum şi către unităţile economice din zonă conform indicatoarelor montate temporar pe durata restricţiilor pe următoarele străzi: strada Frumoasă între strada Sevastopol şi Calea Victoriei, strada Gina Patrichi între bulevardul Lascăr Catargiu şi Calea Victoriei, Calea Griviţei între strada Constantin Budişteanu şi Calea Victoriei, cu menţiunea că accesul auto al riveranilor va fi redirecţionat către aleea din faţa Palatului Ştirbei, apoi către strada Banului.
Traficul rutier pe Calea Victoriei se reia sâmbătă, 23 septembrie 2023, începând cu ora 23:00. Pentru siguranţa participanţilor la eveniment, pe arterele pe care nu mai circulă maşini se închid şi pistele de biciclete.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.