Jurnaliştii din Proiectul Pegasus, coordonat de consorţiul Forbidden Stories, au primit joi Premiul „Daphne Caruana Galizia” pentru jurnalism, se arată într-un comunicat remis News.ro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Ceremonia de decernare a avut loc în centrul de presă al Parlamentului European şi a fost deschisă de preşedintele Parlamentului European, David Sassoli.

Între 22 iunie şi 1 septembrie 2021, mai mult de 200 de jurnalişti din cele 27 de ţări ale Uniunii Europene şi-au prezentat articolele de presă în faţa unui juriu.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

În numele celor 29 de membri ai juriului european, secretarul general al Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor, Anthony Bellanger, a acordat premiul şi suma aferentă de 20.000 de euro reprezentanţilor consorţiului, Sandrine Rigaud şi Laurent Richard.

Forbidden Stories este un consorţiu de jurnalişti cu misiunea de a continua investigaţiile începute de jurnalişti ucişi, închişi sau ameninţaţi. De la întemeierea sa, în 2017, consorţiul şi partenerii săi au continuat munca Daphnei Caruana Galizia, dar şi a jurnaliştilor asasinaţi pentru investigaţiile lor legate de infracţiunile împotriva mediului comise de cartelurile mexicane.

Forbidden Stories lucrează în parteneriat cu peste 30 de organizaţii de ştiri din întreaga lume şi cu aproximativ 100 de jurnalişti şi se bazează pe o reţea convinsă de importanţa jurnalismului bazat pe colaborare. Pentru activitatea sa, consorţiul a câştigat premii prestigioase din întreaga lume, inclusiv Premiul European al Presei şi Premiul „Georges Polk”.

O scurgere de date fără precedent a arătat că peste 50.000 de numere de telefon au fost puse sub supraveghere de clienţii companiei israeliene NSO Group, iar tehnologia acestei societăţi este folosită abuziv în mod sistematic de ani de zile. Consorţiul „Forbidden Stories” şi Amnesty International au avut acces la registre de numere de telefon selectate de clienţii NSO în peste 50 de ţări începând cu 2016.

Proiectul Pegasus cuprinde peste 80 de reporteri din 17 organizaţii media în 10 ţări, coordonaţi de Forbidden Stories cu sprijinul tehnic al Laboratorului de securitate al organizaţiei Amnesty International. Ei au analizat registrele de numere de telefon şi au putut să vadă ce se petrece în spatele scenei cu acest program-spion, folosit ca armă de supraveghere. Este pentru prima dată când acest lucru a fost posibil la o asemenea scară.

Consorţiul Forbidden Stories a descoperit că, spre deosebire de ceea ce Grupul NSO a susţinut ani întregi, inclusiv într-un raport de transparenţă publicat recent, programul-spion al companiei a fost folosit abuziv în foarte multe cazuri. Scurgerea de date a arătat că au fost vizaţi cel puţin 180 de jurnalişti în ţări cum ar fi India, Mexic, Ungaria, Maroc, Franţa şi nu numai. Printre potenţialele victime se află şi apărători ai drepturilor omului, profesori universitari, oameni de afaceri, avocaţi, doctori, lideri de sindicat, diplomaţi, politicieni şi mai mulţi şefi de stat.

Premiul „Daphne Caruana Galizia” a fost lansat printr-o decizie a Biroului Parlamentului European în decembrie 2019. Este denumit în onoarea jurnalistei şi autoarei malteze de blog specializate în investigaţii anticorupţie care a fost ucisă într-un atac cu maşină-capcană în 2017.

Premiul recompensează anual (în jurul datei de 16 octombrie, data la care a fost asasinată Daphne Caruana Galizia) jurnalismul de calitate excepţională care promovează sau apără principiile şi valorile de bază ale Uniunii Europene. Printre acestea sunt demnitatea umană, libertatea, democraţia, egalitatea, statul de drept şi drepturile omului. Premiul a fost decernat anul acesta pentru prima oară.

Au putut candida jurnalişti profesionişti şi echipe formate din jurnalişti profesionişti de orice naţionalitate. Candidatura trebuia să cuprindă lucrări aprofundate, publicate sau difuzate de entităţi mass-media bazate într-unul dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene. Scopul premiului este să sprijine şi să scoată în evidenţă importanţa jurnalismului profesionist pentru a garanta libertatea, echitatea şi şansele egale.

Juriul independent a fost format din reprezentanţi ai presei şi ai societăţii civile din cele 27 de state membre ale Uniunii şi din reprezentanţi ai principalelor asociaţii europene de jurnalism.

Premiul şi suma aferentă de 20.000 de euro demonstrează sprijinul ferm acordat de Parlamentul European pentru jurnalismul de investigaţie şi importanţa unei prese libere.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.