Reconsolidarea Casei Nanu-Muscel şi construcţia unei clădiri de şapte etaje care o va încadra, formând un proiect al Academiei de Studii Economice, sunt planificate să înceapă la jumătatea lunii septembrie.
“Două consorţii mari încearcă în prezent să obţină acest proiect pentru care Ministerul Educaţiei a alocat aproximativ 42 de milioane de lei”, după cum a declarat vineri rectorul ASE, Nicolae Istudor, pentru News.ro.
“Termenul de evaluare (tehnică şi economică) este 30 iunie, după cum a estimat rectorul ASE. „Instanţa a decis că autorizaţia pentru întreg proiectul - casa Nanu-Muscel şi clădirea de şapte etaje care va fi construită în spate şi o va încadra - este valabilă pe vechiul proiect. Acum, din trei consorţii au rămas două”, a spus Istudor, care a precizat că nu poate oferi mai multe detalii legat de acestea. El a precizat că lucrările ar urma să înceapă la jumătatea lunii septembrie şi, conform autorizaţiei, ar trebui finalizate în decurs de doi ani.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern publicat recent, noua clădire va fi lipită de actuala clădire a ASE, dar şi de monumentul istoric de arhitectură din Piaţa Romană nr 7, cunoscut drept Casa Nanu-Muscel. Şantierul începuse aici încă din 2015, dar pe 1 aprilie 2016 ministrul Culturii de la acea vreme, Vlad Alexandrescu, a cerut sistarea lucrărilor care puneau în pericol monumentul, se arată pe site-ul edupedu.ro.
Primăria Municipiului Bucureşti a reînnoit autorizaţia de construire, fiind emisă Autorizaţia de Construire nr. 411/1638335 din 13.09.2018. În ianuarie 2019, proiectantul general S.C. GRAPHIC STUDIO SRL a reactualizat lucrările rămase de executat. Consiliul de Avizare Lucrări Publice de Interes Naţional şi Locuinţe a dat şi el avizul nr. 5 din 8 aprilie 2019, pentru începerea lucrărilor, potrivit documentului citat.
Istoria unei clădiri emblematice a Bucureştilor
Casa Nanu-Muscel a fost declarată monument istoric clasa B la începutul anului 2013. În luna mai a aceluiaşi an, a fost cumpărată de ASE.
Pe 31 martie 2016, ministrul Culturii de la acea vreme, Vlad Alexandrescu, a cerut Direcţiei pentru Cultură a Municipiului Bucureşti să oprească lucrările la Casa Nanu-Muscel din Piaţa Romană, deoarece au fost făcute intervenţii fără aviz. La începutul lunii aprilie a aceluiaşi an, Inspectoratul Regional de Construcţii Bucureşti - Ilfov a dispus încetarea lucrărilor la casa din Piaţa Romană Nr. 7, după ce a constatat o serie de nereguli, în cadrul unui control efectuat pe 1 aprilie 2016, ca urmare a solicitării primite de la Vlad Alexandrescu.
Casa profesorului dr. Ion Nanu-Muscel (1862-1938) şi a soţiei sale, Ana, născută Staicovici, a aparţinut Academiei Comerciale, fiind donată în 1940 de văduva Nanu-Muscel pentru a adăposti profesori pensionari ai Şcolii şi studenţi. "Iniţial cu două corpuri, casa a rămas numai cu corpul principal; cel auxiliar a fost demolat abuziv în 2007”, scria pe blogul personal istoricul de artă Silvia Colfescu, în 2012. Scriitoarea spune că "distinsul cuplu Nanu-Muscel şi-a construit casa prin 1890, în gustul vremii, un stil compozit, care înmănunchează elemente ale stilurilor Louis XV şi Louis XVI, în maniera arhitectului I. D. Berindey”. La exterior se mai pot zări astăzi decorurile, sub cornişă o friză cu frunze, la intrare, deasupra uşii - două statuete, iar uşile şi ferestrele sunt încadrate de chenare bogate. Însă toate sunt ciobite, sfârtecate. Pe multe porţiuni imobilul e "dezvelit" până la cărămida roşie.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...