Proiectul cultural "eu sunt uranus", construit ca demers cultural şi manifest artistic, îşi propune recuperarea şi conservarea memoriei cartierului Uranus. Uranus nu mai există în hârtiile şi străzile oraşului, dar nu a dispărut niciodată din amintirile locuitorilor săi. Bucureştenii sunt rugaţi să trimită imagini cu locuri dragi din perimetrul sectorului 5 pentru a compune o expoziţie digitală, intimă şi afectivă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"Prin tot ceea ce facem, căutăm să refacem relaţia cu memoria trecutului, cu oraşul şi cu oamenii care ne leagă de el. Centrat în jurul spectacolului "câini vs. uranus", scris de Alexandru Ivanoiu şi regizat de Alin Uberti, acest proiect aduce laolaltă teatru independent şi explorare culturală", spun iniţiatorii proiectului.

Spectacolul, care se joacă pe acoperişul Muzeului Naţional de Artă Contemporană al României, este precedat de un tur ghidat, în prezenţa Dorotheei Hasnaş, specialist în probleme de patrimoniu şi cultură urbană. O expoziţie digitală, cu locurile şi poveştile care le aşază pe harta propriei lor memorii afective, este elementul final al proiectului.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Expoziţia online vine în continuarea misiunii proiectului şi este un antrenament de asumare a oraşului. Dacă în anii ‘80 nu puteam face nimic pentru a opri modificarea hărţilor, a amintirilor şi a identităţii, acum putem, spun organizatorii. 
Astfel, "eu sunt uranus" adresează o invitaţie tuturor celor care sunt legaţi, într-un fel sau altul, de locuri din sectorul 5. Salvează memoria acelui bloc, acelei bănci, acelei staţii de autobuz, acelui zid, acelui copac, anexând-o galeriei  foto cu amintiri din cartier.

Bucureştenii pot trimite, prin intermediul unui formular, o fotografie reprezentând un loc drag din perimetrul sectorului 5, alături de o scurtă poveste despre ceea ce îl leagă de el. Poate fi o stradă, o casă, un obiect stradal, o simplă bordură, pe care s-a întâmplat ceva ce nu se vrea uitat vreodată.

"Adoptarea oraşului începe cu crearea unor amintiri, cu resemnificarea locurilor", a spus Dorothee Hasnaş, ghidul tururilor povestite care fac parte din proiectul "eu sunt uranus". În acest spirit, iniţiatorii şi-au propus să adune 50 de fotografii şi de poveşti ale locurilor pe care nu le vor uitate, cu care să compună o expoziţie digitală, intimă şi afectivă, a unui cartier care există dincolo de geografia sa proprie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.