Primăria Braşov va depune un proiect pentru accesarea de fonduri europene, prin Programul Regiunea Centru, în vederea restaurării curţii Bisericii Negre, situată în centrul oraşului, monument simbol al municipiului Braşov. Proiectul, evaluat în prezent la 24 de milioane de lei, a fost demarat în anul 2010, însă până acum nu au fost găsite surse de finanţare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Astăzi, primarul George Scripcaru s-a întâlnit cu reprezentanţii Bisericii Negre, prim-preotul Christian Plajer şi Richard Sterner, Corporate Real Estate manager, pentru a discuta ultimele detalii ale proiectului «Restaurarea curţii Bisericii Negre» pe care Municipalitatea îl va depune în perioada următoare pentru obţinerea de finanţare nerambursabilă prin Programul Regiunea Centru, Prioritatea: «O regiune atractivă», după ce în şedinţa de joi, 30 ianuarie, va obţine acordul Consiliului Local”, informează Primăria municipiului Braşov într-un comunicat dat publicităţii marţi.

Suma necesară renovărilor, care se ridică la 24 de milioane de lei, va fi accesată parţial prin Programul Regiunea Centru, fostul Program Operaţional Regional, din sumele alocate pentru proiectele Primăriei municipiului Braşov.

”Astăzi am discutat cu reprezentanţii Bisericii Negre despre implementarea proiectului din curtea Bisericii Negre, un proiect pe care l-am pornit în 2010 şi acum am identificat o soluţie de finanţare din plafonul pe care municipiul Braşov poate să-l acceseze pe asemenea proiecte pe Programul Regiunea Centru. Acest proiect a făcut parte din pachetul pe care l-am discutat când am fost la Alba Iulia, în discuţiile cu boardul de la ADR (Agenţia pentru Dezvoltare Regională Centru, n.n.), pachet ce include şi reabilitarea celor două paraclise de la Biserica Sfântul Nicolae. Vorbim de două proiecte foarte importante pentru România, nu numai pentru Braşov”, a declarat primarul Braşovului, George Scripcaru.

Acesta a precizat că va fi nevoie şi de o cofinanţare din partea Bisericii pentru accesarea fondurilor europene. Proiectul de restaurare a fost realizat în urmă cu mai mulţi ani, tot în cadrul unui parteneriat dintre Municipalitate şi Biserica Neagră, indicatorii acestuia fiind reactualizaţi.

Curtea Johannes Honterus se află într-o stare de degradare parţială, având pavimentul deteriorat.

Întrucât monumentul istoric nu se află în proprietatea municipiului Braşov, în conformitate cu prevederile Ghidului de finanţare,  Consiliul Local trebuie să aprobe un parteneriat cu Biserica Evanghelică C.A. din România – Parohia Braşov, iar acesta va fi votat în şedinţa de joi, 30 ianuarie, a Consiliului Local.

”Este un proiect al tuturor braşovenilor, chiar dacă este curtea Bisericii Negre. Cred că s-a încetăţenit ideea că această curte, a Bisericii Negre, este un spaţiu reprezentativ pentru oraşul nostru. De fapt, acest proiect nu este unul religios, este un proiect social, laic, şi este important să aducem oamenii în centrul istoric, să înveţe din istorie şi să ducă istoria mai departe într-o formă nouă. Cred că din acest punct de vedere, proiectul, dincolo de a fi o curte a unei biserici, este important pentru ceea ce a fost şi este Braşovul”, a declarat Richard Sterner, Corporate Real Estate manager la Biserica Neagră.

Proiectul tehnic prevede reamenajarea pavimentului Curţii Bisericii Negre prin: înlocuirea macadamului existent cu un sistem de pietriş stabilizat;  păstrarea şi completarea rigolelor deschise pavate şi a anumitor zone pavate cu piatră de râu din curte; eficientizarea sistemului de rigole; diminuarea prezenţei capacelor de canalizare din curte prin înlocuirea lor cu capace de două tipuri lespezi de piatră cu schelet metalic şi/sau cuve metalice cu umplutură de piatră de râu şi/sau pietriş; restaurarea/reamenajarea accesurilor în Biserica Neagra – covoare de acces din piatră naturală în dreptul fiecărei intrări; restaurarea / reamenajarea accesurilor în corpurile clădirilor perimetrale – trepte din piatră naturală cu inscripţii despre istoricul fiecărui imobil; mobilier stradal; iluminat ambiental al spaţiului şi un sistem de iluminat arhitectural pentru clădirea bisericii.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.