Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale a propus spre aprobare un proiect de ordonanţă pentru modificarea şi completarea OUG 39/2005 privind cinematografia, care prevede, între altele, creşterea procentului alocat din Fondul cinematografic de la 5% la 10% pentru Arhiva Naţională de Filme şi Centrul Naţional al Cinematografiei în vederea conservării şi restaurării patrimoniului cinematografic românesc şi a administrării şi funcţionării fondului.
Modificarea procentului este necesară - se arată în nota de funamentare - „întrucât, în prezent, cheltuielile celor două instituţii ocazionate de aceste activităţi au crescut iar majorarea procentului alocat din Fondul cinematografic ar avea ca rezultat asigurarea pe termen lung a funcţionării celor două instituţii şi degrevarea bugetului de stat. Totodată, conservarea şi restaurarea patrimoniului cinematografic românesc este o operaţiune amplă şi permanentă, iar întărirea susţinerii financiare este de natură să protejeze şi să promoveze patrimoniul artistic istoric al cinematogafiei româneşti”.
În plus, la articolul 58 va fi adăugat faptul că nu vor putea participa la concursurile de selecţie pentru obţinerea de credite acordate din Fondul cinematografic proiectele autorilor care ocupă funcţii de director general al CNC, de membri ai Consiliului, de directori ai studiourilor cinematografice cu capital majoritar de stat, ai societăţilor comerciale cu capital majoritar de stat din domeniul cinematografiei sau care deţin alte funcţii de conducere din cadrul CNC şi al societăţilor comerciale cu capital majoritar de stat, de membri ai comisiilor de selecţie, precum şi de funcţionari publici în cadrul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale.
Limita de timp în care interdicţia se aplică se raportează doar la sesiunea de concurs în care persoanele deţin calitatea de membru a comisiei de selecţie, şi nu pentru o perioadă de timp ulterioară. Menţinerea interdicţiei pe o perioadă mai îndelungată îngreunează constituirea comisiilor de selecţie, întrucât persoanele care au avut calitatea de membru în cadrul comisiilor nu pot participa cu proiecte proprii la concursurile ulterioare de selecţie a proiectelor cinematografice.
Directorul general al CNC poate să suspende sau, după caz, să rezilieze contractele de acordare a creditului financiar, poate solicita restituirea sumelor virate din credit şi poate declanşa procedura executării silite, cu ipoteza apariţiei cazului de forţă majoră sau cazului fortuit.
„Ȋn practică, au fost întâlnite o serie de situaţii cum ar fi decesului regizorului, întreruperea producţiei din cauza îmbolnăvirii regizorului sau producătorului, ş.a.m.d. care fac necesară completarea cadrului legal în care directorul general al CNC poate să intervină”, potrivit documentului.
Ȋn prezent, art. 58 alin. (1) lit. a) reglementează interdicţia participării la concursurile de selecţie pentru obţinerea de credite acordate din Fondul cinematografic pentru proiectele autorilor care deţin anumite funcţii şi/ sau calităţi, printre care şi aceea de membru în comisia de selecţie, pentru perioada succesivă a două sesiuni de concurs.
Ordonanţa Guvernului nr. 39/2005 reglementează cadrul general de desfăşurare a activităţilor din domeniul cinematografiei, susţinerea dezvoltării industriei filmului, a culturii şi educaţiei cinematografice în România, modul de constituire şi de utilizare a resurselor financiare necesare pentru realizarea, distribuirea, exploatarea şi arhivarea creaţiilor cinematografice naţionale, administrarea bunurilor care fac parte din patrimoniul cinematografiei naţionale, precum şi organizarea Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC) ca organ de specialitate al administraţiei publice centrale în domeniul cinematografiei.
Organizarea şi funcţionarea CNC este reglementată de dispoziţiile Hotărârii Guvernului nr. 1064/2005, cu modificările ulterioare.
Arhiva Naţională de Filme este organizată şi funcţionează ca instituţie publică de interes naţional, cu personalitate juridică, în subordinea CNC. Potrivit dispoziţiilor HG 1063/2005, Arhiva Naţională de Filme are ca obiect de activitate evidenţa, cercetarea, colecţionarea, conservarea, restaurarea şi punerea în valoare a patrimoniului de filme, precum şi organizarea şi sprijinirea, prin Cinemateca Română, a promovării culturii cinematografice în România.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.