Instituţiile muzeale vor surprinde anul acesta publicul cu sute de evenimente ce sunt organizate în 190 de spaţii culturale din 73 de localităţi din ţară. Vizitatorii vor avea „dificultăţi” în a-şi alege traseele. Oferta este diversă şi inedită. Unii vor fi nerăbdători să vadă clădiri deschise în premieră - precum Primăria Municipilui Bucureşti sau Muzeul Colectivizării -, alţii vor urca pentru prima dată pe Arcul de Triumf din Capitală. Expoziţia “Identităţi Fragile”, a viitorului Muzeu afectiv al Pandemiei, este o altă premieră, la fel şi Muzeul Colectivizării din comuna Tămăşeni, Neamţ. Cei care nu au mers vreodată la Potlogi - au de văzut acolo costume populare munteneşti iar turiştii aflaţi în Sighişoara vor vedea la Casa Breslelor o expoziţie de unelte, echipamente şi obiective utilizate cu secole în urmă.
Cu un program extins chiar şi până dimineaţa, muzeele de stat şi private, galeriile de artă, studiourile creative, castelele, palatele, cetăţile, morile, teatrele, universităţile, cinematografele, bibliotecile, memorialele terorii comuniste, atenee, opere, filarmonici, lăcaşe de cult sau casele experimentelor îşi expun arta gratis, o noapte.
Evenimente multiple vor fi organizate şi de instituţii de cultură din orăşe mai mici, comune şi sate ale României, precum cele din Bran, Brad, Călugăreni de Mureş, Ciucea, Colţi, Comana, Feldioara, Mirceşti, Potlogi, Ruginoasa, Rupea, Ştefăneşti de Botoşani, Tămăşeni, Todireşti, anunţă organizatorii.
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
În Bucureşti, 50 de instituţii ademenesc publicul la Noaptea Muzeelor.
Muzeul Naţional de Geologie din Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” şi marea majoritate a muzeelor Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca vor fi prezente cu evenimente online.
În premieră, expoziţia “Identităţi Fragile”, a viitorului Muzeu al Pandemiei, poate fi vizitată la Galeria Rezidenţa BRD Scena 9 din Bucureşti, la fel ca şi expoziţiile inedite din Castelul Artelor din Drobeta-Turnu Severin, un muzeu-hub cu instalaţii interactive, animaţii şi reconstituiri istorice legate de elementul apei.
Primaria Municipiului Bucureşti, deschisă pentru prima dată locuitorilor oraşului
PMB a ales pentru Noaptea Muzeelor să prezinte publicului două expoziţii despre istoricul clădirii şi al Bucureştiului.
La parterul clădirii, bucureştenii vor putea vizita expoziţia „Uranus Acum” - o evocare şi o încercare de recuperare a spiritului cartierul Uranus, demolat de regimul comunist. La etajul 1, va fi amenajată o expoziţie dedicată arhitectului Petre Antonescu, cel care a proiectat clădirea - fost Palat al Ministerului Lucrărilor Publice. La etajul 2, vizitatorii vor putea urmări în format video proiectul de reconstrucţie în realitate virtuală a Muzeului Simu, demolat în perioada comunistă.
Programul de vizitare este de la ora 18.00 şi până la miezul nopţii. Accesul în clădire se va face în grupuri de câte 10 - 15 persoane, pe la intrarea principală, iar vizitele vor fi ghidate.
Iaşi - Trasee cu tramvaie de altădată
La Iaşi, evenimentul dedicat este „La plimbare cu tramvaie de altădată” pe traseul Târgu Cucu - Copou. Două dintre cele mai valoroase exponate ale Muzeului Transportului Public Iaşi, tramvaiul AEG (1900) şi tramvaiul ITB (1959) vor putea fi redescoperite de publicul ieşean de toate vârstele. Accesul în tramvaie se va face pe baza biletului de călătorie, achiziţionat în prealabil.
Arcul de Triumf se deschide de Noaptea Muzeelor
Arcul de Triumf, unul dintre cele mai impozante monumente ale României, va putea fi vizitat gratuit. Programul de vizitare: de la ora 11.00 până la miezul nopţii. Ultima persoană va intra în interiorul monumentului la ora 23.30.
Traversarea se va face pe la trecerea de pietoni semaforizată, în intervalul orar anunţat.
Muzeele şi casele memoriale din subordinea MMB - intrare liberă
Toate muzeele şi casele memoriale din componenţa Muzeului Municipiului Bucureşti vor putea fi vizitate sâmbătă, de Noaptea Muzeelor, cu intrare liberă în intervalul orar 16.00 - 22.00 (ultima intrare), cu excepţia Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu", care va fi deschis între orele 20.00 - 02.00 (ultima intrare).
Casa Breslelor din Sighişoara, prima oară la Noaptea Muzeelor
Casa Breslelor este o colecţie privată impresionantă ce reuneşte şi valorifică obiecte reprezentative pentru meşteşugarii şi breslele din Cetatea Sighişoara din sec XVII - XIX. De Noaptea Muzeelor, va fi o expoziţie de unelte, echipamente şi obiective utilizate cu secole în urmă de meşteşugarii saşi din Sighişoara. Spaţiul expoziţional se regăseşte în cadrul unei aripi de clădiri din secolul al XVII - lea. Program de vizitare de Noaptea Muzeelor: 10.00 - 22.0. Acces: 16 lei pentru adulţi, 10 lei pentru copii, studenţi şi pensionari.
Cabinetul lui Brâncuşi, deschis la Muzeul de Artă din Craiova
Muzeul de Artă Craiova va fi deschis sâmbătă, începând cu ora 18.00. Accesul în muzeu este gratuit şi va fi permis până la ora 01.30, ţinând cont de respectarea normelor sanitare în vigoare. În cadrul evenimentului, publicul va putea vizita Cabinetul „Constantin Brâncuşi”, Galeria de Artă Românească şi expoziţia temporară “Mihai Ţopescu - Paradis în dislocare”. Noaptea Muzeelor 2021 este un pas de revenire la normalitate, având în vedere că în anul 2020, vizitatorii au fost încurajaţi să acceseze turul virtual disponibil pe site-ul Muzeului de Artă Craiova, fiind organizată şi o ediţie diurnă a evenimentului.
Planetariul din Baia Mare - "Plimbări" în Sistemul Solar
Planetariul băimărean, departament al Muzeului de Ştiinţe Astronomice Baia Mare, invită publicul la o plimbare cosmică, prin cel mai frumos şi mai sigur loc de promenadă: Calea Lactee. “Avem nevoie, pentru aventură, de ”Două Piese Mici de Sticlă”, prin care vom scruta acoperişul lumii, lansându-ne apoi în aventura spaţială, de pe un cosmodrom virtual “De la Terra către Univers”, navigând prin “Sistemul Solar” şi - nu în ultimul rând - vom cerceta misterioasa materie întunecată: ”Fantoma Universului”. Am putea, odihnindu-ne pe o bancă de date, să ascultăm şi poveştile bătrânilor înţelepţi despre cer şi stele. Urmează vizionarea - pixel cu pixel - a unor filme documentare cu tematică astronomică, iar în cadrul atelierelor spontane, vom desena şi colora, vom construi şi demola”, spun muzeografii.
Vizită la Palatul Cesianu-Racoviţă - În premieră, 46 de opere de Ţuculescu
Cei care vor păşi pragul Palatului Cesianu-Racoviţă în noapte de sâmbătă spre duminică vor vedea peste 200 de capodopere ale marilor maeştri ai artei româneşti, între care Nicolae Grigorescu, Nicolae Tonitza, Theodor Aman, Theodor Pallady sau Corneliu Baba. Expoziţia de Vară va permite, în exclusivitate, vizitarea colecţia Ţuculescu- Galaction ce numără 46 de opere de artă semnate de pictorul Ion Ţuculescu şi piese de colecţie ce îşi aşteaptă vizitatorii în una din sălile Palatului.
Costume populare munteneşti, expunse în Pitaru
Asociatia DAR Development organizează la Memorialul „Nicolae Grigorescu”, Pitaru din comuna Potlogi, un program care se va desfăşura pe tot parcursul zilei de 12 iunie, inclus în Noaptea muzeelor 2021. Cu această ocazie, vizitatorii sunt invitaţi să admire piese din Colecţia de costume populare “Diana Ilisei”, veşminte munteneşti. A doua parte a colecţiei cu veşminte de sărbătoare este deschisă la Curtea domnească - Potlogi-Dâmboviţa, în cadrul Palatului.
Programul instituţiilor din subordinea Ministerului Culturii
O expoziţie ce va atrage, cu siguranţă, atenţia celor care se vor afla în capitală este „Fake Maps. Hărţi False. Falsche Karten”, organizată la Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi. Accesul în spaţiile de la parterul muzeului, care includ expoziţia este gratuit între orele 14.00 - 23.00.
La Muzeul de artă „Vasile Grigore - pictor şi colecţionar” poate fi vizionată gratuit, între orele 18.00 şi 22.00, expoziţia „DEPOART”, organizată la „Galeria Anexa 29” din cadrul muzeului, unde vor fi expuse, în premieră, lucrări din patrimoniul muzeului.
Muzeul Naţional al Ţăranului Român ne invită în Noaptea Europeană a Muzeelor să vizităm patru expoziţii temporare şi târgul 100 de Tradiţii Româneşti, între orele 18.00 – 21.30 (ora anunţată pentru închidere reprezentând ora de intrare a ultimului vizitator).
Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) îşi deschide, gratuit, porţile pentru vizitatori în intervalul orar 14.00 – 22.00 (cu ultimul acces la 21.00). Aici, publicul va putea urmări demonstraţii de desen oferite de către artistul Alexandru Ciubotariu (Pisica Pătrată).
Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” a pregătit pentru o ediţie specială cu ateliere online, pe platforma ZOOM, pentru cei mici şi prezentări filmate în expoziţia permanentă, care vor putea fi vizionate pe pagina de facebook (https://www.facebook.com/muzeulantipa) şi Instagram (mnin_antipa) a Muzeului Antipa. Programul special al Nopţii Muzeelor de la Antipa se va desfăşura între orele 14.00 şi 22.00.
Muzeul Naţional de Artă al României deschide, spre vizitare gratuită, trei spaţii, în intervalul orar 16.00 – 00.00 (ultima intrare fiind la ora 23.00).
Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi deschide gratuit porţile muzeelor din cadrul Palatului Culturii, între orele 19.00 şi 00.00, când va fi ora de intrare a ultimului vizitator.
Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei va fi deschis, gratuit pentru public, dar cu rezervare telefonică (0752108723), între orele 11.00 – 23.00 (ultima intrare fiind la ora 22.00).
Evenimentul Muzeului Naţional „Constantin Brâncuşi”, creat special pentru această noapte, poartă numele de „Muze la Muzeu” şi se va derula între orele 21.00 – 00.00, cu acces gratuit.
La Bran, Secţia de istorie a Muzeului Naţional va fi deschisă publicului vizitator începând de la 09.00 şi până la ora 22.00.
Teatrul Naţional Târgu-Mureş invită publicul de cealaltă parte a scenei în cadrul a două tururi ghidate, în intervalul orar 11.00 – 13.00, cu înscriere prealabilă la secretariat@teatrunational.ro. Numărul maxim de participanţi într-un grup va fi de 20 de persoane.
Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” se alătură evenimentelor din această zi şi invită să vizităm, între orele 16.00 şi 00, două expoziţii „Clipe de viaţă” a scenografului-pictor Ion Olaru în Foaierul Media al TNB şi „Retroversibil”, a Departamentului Modă de la UNArte, în Rotonda şi în Foaierul Sălii Mici a TNB.
Corul Naţional „Madrigal - Marin Constantin" şi Programul Naţional Cantus Mundi se implică şi în acest an în programul „Noaptea Muzeelor", ediţia 2021, prin evenimentul „Cel mai mic muzeu din România" (Muzeul Costumului Madrigal). Va fi prezentat pe 12 iunie, în intervalul orar 10.00 – 20.00, în curtea Operei Comice pentru Copii.
Iniţiat în urmă cu 17 ani de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa, patronată în prezent de Consiliul Europei, de UNESCO şi de Consiliul Internaţional al Muzeelor, Noaptea Muzeelor este organizată anual pe plan european.
Toate evenimentele propuse în Noaptea Muzeelor se vor desfăşura cu respectarea legislaţiei în vigoare privind prevenirea Covid-19.
În anul 2020, în contextul pandemiei Covid-19, într-o perioadă extrem de dificilă la nivel mondial pentru sectorul cultural, peste 60 de muzee şi operatori culturali din toată ţara au sărbătorit Noaptea Muzeelor pe 14 noiembrie, prin evenimente culturale desfăşurate în marea lor majoritate în mediul online.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...