Publicul va putea viziona producţii de teatru, dans, circ, film, musical, operă, conferinţe în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS) care va începe vineri. Nu lipsesc din program spectacolele de teatru de stradă şi alte performance-uri, concertele, lansările de carte sau expoziţiile. Evenimentul reuneşte mari artişti ai scenei mondiale, oferind publicului posibilitatea de a se bucura de unele dintre cele mai apreciate spectacole ale lumii, recunoscute la nivel internaţional şi recompensate cu distincţii prestigioase.
„Frumuseţe” este tema celei de-a 29-a ediţii a Festivalului. Această ediţie se va prezenta atât în format fizic, cât şi hibrid, astfel încât o parte dintre reprezentaţiile din cadrul Festivalului, care vor avea loc în săli de spectacole, în spaţii neconvenţionale, în biserici şi în pieţele centrale ale Sibiului, vor putea fi urmărite şi pe site-ul oficial FITS, pe platforma digitală de streaming a FITS, www.scena-digitala.ro, precum şi pe pagina de Facebook şi canalul YouTube ale Festivalului.
De asemenea, vor fi transmise tot online şi alte spectacole marcante ale scenei contemporane internaţionale care nu vor putea ajunge la Sibiu, dar care vor fi jucate la ore special programate pentru FITS, în spaţiile unde au fost realizate, în ţări precum Franţa, Germania, Ucraina, Republica Moldova, Canada, Japonia, Coreea de Sud, SUA, Australia etc.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
FITS păstrează tradiţia marilor reprezentaţii în spaţii deschise, la care accesul publicului va fi liber, iar suplimentar va difuza, în mediul online, o serie de spectacole cu acces gratuit.
Cu sprijinul ICR, vor avea loc conferinţe ale unor mari personalităţi internaţionale: „George Banu în dialog cu mari personalităţi invitate în FITS”; „Punţi între culturi: România, Franţa-Europa, Japonia” - sesiune de comunicări publice ale lui Silviu Purcărete; „Dialog muzical: România - Franta - (Europa) – Japonia” – conferinţă specială a lui Vasile Şirli şi seria de conferinţe susţinute de Andriy Zholdak (Ucraina-Germania) „Dialog cultural în timp de război: Shakespeare - solutie salvatoare”, cu următoarele teme: Shakespeare în anul 2022, Romeo şi Julieta - Eros şi Thanatos, Shakespeare pentru tinerii actori.
De asemenea, Institutul Cultural Român va susţine prezentarea spectacolului „Hamlet în sos picant”, regia Alexandru Cozub, interpretat de actorii Teatrului Naţional Mihai Eminescu Chişinău.
„Vă adresez invitaţia ICR de a participa la conferinţele unor mari personalităţi prezente la Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu şi la spectacolul Hamlet în sos picant al Teatrului Naţional Mihai Eminescu Chişinău. Contribuţia Institutului Cultural Român se îndreaptă anul acesta către spaţii cu care România are o prietenie aparte, precum Franţa şi Republica Moldova, dar şi pentru a susţine prezenţa la FITS a regizorului ucrainean Andriy Zholdak, care propune un Dialog cultural în timp de război, în contextul geopolitic deosebit de dificil din prezent, care afectează profund domeniul artistic şi ameninţă patrimoniul cultural@, spune Liviu Jicman, preşedinte ICR.
Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu este organizat sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României şi sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui Republicii Federale Germania, cu sprijinul Primăriei Municipiului Sibiu, al Consiliului Local Sibiu, Guvernului României, Ministerului Culturii, Ministerului Educaţiei, Institutului Cultural Român.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.