Mihai Predescu, producătorul documentarului ”Dezastrul din Colectiv”, a declarat, joi, la o conferinţă de presă, la prezentarea în avanpremieră a acestui film, că o parte din materialul filmat nu poate fi povestit şi nici difuzat, deoarece include ”amintiri greu de suportat” şi că ”unii fac terapie”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Documentarul ”Dezastrul din Colectiv”, produs de Discovery Networks, a fost prezentat joi, în avanpremieră, la Grand Cinema and More din Băneasa Shopping City. 

Povestea dramatică a incendiului din clubul bucureştean Colectiv va fi difuzată, în exclusivitate în România, la Discovery Channel, duminică, 13 martie, de la ora 22.00. 

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Mihai Predescu, producătorul filmului documentar ”Dezastrul din Colectiv”, a declarat după vizionarea filmului că emoţia a fost atât de mare la filmări, încât o parte din materialul filmat nu poate fi difuzat, pentru că el ar declanşa amintiri cutremurătoare. 

”Tragedia nu poate fi cu adevărat povestită. Sunt amintiri greu de suportat. Avem material care nu poate fi difuzat. Unii fac terapie. Un supravieţuitor spunea că nu mai iese din casă de două luni. «Păi, de ce nu mai ieşi?», l-am întrebat. «Pe mine nu mă mai sună nimeni, pentru că toţi prietenii mei au murit», mi-a răspuns”, a povestit Mihai Predescu, la conferinţa de presă. 

Filmul prezintă ceea ce s-a întâmplat în seara de 30 octombrie în clubul bucureştean, cu relatări de la martorii care au scăpat din infern. Au fost intervievate mai multe persoane – fani, fotoreporteri, salvatori. Vorbesc supravieţuitorii care au fost sau nu au fost răniţi, rudele acestora, personalul medical şi autorităţile implicate în operaţiunile de salvare. De asemenea, în documentar apar un expert internaţional în efecte speciale şi probleme ce ţin de siguranţă şi un expert în chimie aplicată. 

”Cu o scânteie, aşa începe totul. Cu o scânteie se trezeşte o generaţie, cu o scânteie se schimbă un guvern. Este seara văzută prin ochii lor”, aşa începe povestea din ”Dezastrul din Colectiv”, un documentar de 44 de minute, o reconstituire a momentelor de dinainte şi de după izbucnirea incendiului, produs de Discovery Network. 

Nick Allder, expert internaţional în efecte speciale, premiat pentru producţii precum ”Alien” (1979) şi ”Al cincilea element” (1997), a luat parte la realizarea acestui proiect în calitate de consultant pentru aspecte ce ţin de siguranţă.
”Toată viaţa m-am ocupat de foc, de siguranţă. Trebuie să ne asigurăm că aşa ceva nu se va mai întâmpla niciodată. Trebuie luate măsuri de protecţie. Aşa ceva nu se întâmplă numai în România, ci peste tot în lume”, a declarat Nick Allder, la conferinţa de presă de la Bucureşti. 

”Dezastrul din Colectiv” este un film puternic, emoţionant. ”Foarte puţină lume ştie ce s-a întâmplat acolo. Oamenii reacţionează, dacă sunt informaţi. Sentimentul care apare din film, ajută să înţelegem ce s-a întâmplat acolo, să-i facă pe oameni să fie mai prezenţi, să ajute. A existat foarte multă emoţie”, a mai spus Mihai Predescu. 

Reconstituirea a fost realizată într-un studio din Bucureşti. ”Publicul  a fost format din oameni normali. O agenţie de casting, la care am apelat, ne-a ajutat să fim cât mai vizuali în alegerea oamenilor. N-au fost actori. Oamenii s-au transpus cât de mult au putut şi s-au achitat foarte bine de sarcină”, a adăugat producătorul român. 

”La reconstituire am invitat câţiva supravieţuitori. A fost tulburător, dar asta ne-a confirmat că am fost cât mai aproape de realitate. La a doua dublă, buretele a luat foc. Am încercat să ilustrăm cât mai autentic incidentul”, a mai precizat Mihai Predescu. 

Colaborarea dintre realizatorii documentarului şi autorităţile române a fost una fără piedici. ”Ca să ajungem la ei am solicitat celor de la ISU să ne pună în legătură cu echipa care a ajuns prima la club. Am colaborat foarte uşor şi cu cei de la Poliţie, cu agenţii de la secţia 14. Am filmat cu domnul comisar Burcă. Şi cu cei care au sosit primii de la Ambulanţă. Am insistat să fie mereu primii. Din punctul ăsta de vedere a fost ok. În două săptămâni am vorbit cu toţi”, a dezvăluit Mihai Predescu. 

Bugetul filmului este confidenţial, dar suficient cât să poată fi realizat, au precizat producătorii. ”Cu exepţia martorilor, care au fost voluntari, restul au avut contract”, au spus realizatorii. 

Charlotte Reid, producător executiv pentru Discovery Networks International, a spus: ”Filmul e un tribut. Sunt lecţii pe care merită să le luăm în seamă. Discovery spune poveşti despre lucruri universale, nu întreabă cine e de vină, ci prezintă faptele. Cred că face parte din moştenirea Discovery să spună această tragedie. Este o poveste importantă şi este important ca şi alţii să o vadă. Filmul va fi difuzat în câteva ţări , dar nu ştiu în acest moment unde”. 

Una dintre cele mai emoţionante declaraţii din film aparţine căpitanului Ştefan Olteanu, unul dintre primii pompieri veniţi la faţa locului: ”Pe toate telefoanele pe care le-am adunat şi pe care le înşirasem pe asfalt sunau «mama» şi «tata»”. 

Martorii supravieţuitori care şi-au spus povestea în film sunt fotograful Miluţă Flueraş, muzicianul şu scriitorul Paul Grigoriu, Andrei Trifu din Mangalia, Gabriel Popescu, cel care a sunat primul la 112 în acea seară, Adrian Dorogan, consilier juridic, Ena Bărăscu şi prietenul ei, Mircea Becherescu, Cristian Matei, operator TV şi Marian Popescu, tatăl lui Mihai Popescu, un băiat de 14 ani care a asistat la concert deşi era imobilizat în scaun cu rotile. 

Tragedia din noaptea de 30 octombrie 2015 din clubul Colectiv a provocat moartea a 63 de persoane şi rănirea gravă a altor câteva zeci. 

Documentarul ”Dezastrul din Colectiv” a fost comisionat de către Discovery Networks, prin producătorul executiv Charlotte Reid, unei echipe româneşti, conduse de Mihai Predescu, producător cu peste 20 de ani de experienţă în domeniul producţiei TV internaţionale. Pe durata proiecţiilor acestui documentar nu vor fi difuzate mesaje comerciale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.