Prinţul Harry, cântăreţul Elton John şi alte cinci personalităţi britanice pot intenta proces împotriva editorului cotidianului Daily Mail, care este acuzat de comportament ilegal pe scară largă, a decis vineri Înalta Curte din Londra, scrie Reuters.
Editorul Associated Newspapers (ANL) a încercat, în cadrul audierilor din martie, să obţină respingerea cauzei, spunând că pretenţiile care au fost formulate în octombrie 2022 nu se încadrează în termenul de şase ani pentru o acţiune în justiţie.
Harry, fiul cel mic al regelui Charles, Elton John, şi ceilalţi cinci reclamanţi acuză ANL, care editează Daily Mail şi Mail on Sunday, de piraterie telefonică şi alte încălcări grave ale vieţii private care datează de 30 de ani. ANL a negat întotdeauna implicarea în practici ilegale.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
"Consider că fiecare reclamant are o perspectivă reală de a demonstra ascunderea de către Associated care nu a fost - şi nu ar fi putut cu o diligenţă rezonabilă să fie - descoperită de către reclamant înainte de octombrie 2016", a declarat judecătorul Matthew Nicklin în hotărârea sa.
Cu toate acestea, Nicklin a hotărât că cei şapte reclamanţi nu se pot baza pe registrele care înregistrează plăţile efectuate de ANL către investigatori privaţi, care au fost dezvăluite în cadrul unei anchete publice privind standardele de presă care a început în 2011, fără a obţine mai întâi permisiunea miniştrilor guvernului britanic.
O audiere ulterioară va avea loc la 21 noiembrie pentru a analiza rezultatul hotărârii.
Ancheta publică
În timpul audierilor preliminare, la unele dintre ele la care au participat Harry şi John, avocatul reclamanţilor, David Sherborne, a declarat că clienţii săi au fost puşi "pe jar" de dezminţirile fără echivoc făcute în cadrul anchetei publice din 2011 de către înalţi responsabili de la Associated.
În pledoariile lor, prinţul şi ceilalţi au detaliat o serie de presupuse activităţi ilegale ale jurnaliştilor de la Mail sau ale celor 19 detectivi privaţi care au lucrat pentru ei din 1993 până în 2011 şi după aceea, de la ascultarea telefoanelor şi plantarea de microfoane în casele lor, până la obţinerea de fişe medicale prin înşelăciune.
Avocatul companiei ANL a declarat că editorul a respins afirmaţiile "în întregime".
Phone-hacking-ul a fost adus la cunoştinţa publicului pentru prima dată în 2006, când corespondentul regal şi un detectiv particular care lucrau pentru un tabloid de duminică deţinut de News Group Newspapers (NGN) al lui Rupert Murdoch au fost arestaţi şi ulterior condamnaţi pentru accesarea mesageriei vocale de pe telefoanele mobile ale consilierilor regali.
Dezvăluirile ulterioare, cinci ani mai târziu, l-au forţat pe Murdoch să închidă ziarul, au dus la încarcerarea editorului şi a altor persoane, la o anchetă publică privind standardele din presă şi la plata unor daune de milioane de lire sterline de către NGN şi Mirror Group Newspapers, pe care Harry, de asemenea, îi dă în judecată în prezent.
În iulie, un alt judecător a decis că Harry poate continua procesul împotriva NGN în ceea ce priveşte acuzaţiile sale de "publicare" a unor detalii confidenţiale despre el şi folosirea altor încălcări ilegale ale vieţii private. Dar, a spus judecătorul în acel caz, acuzaţiile privind hărţuirea telefonică au fost făcute prea târziu.
Procesul respectiv va avea loc probabil la începutul anului 2025.
În iunie, Harry a devenit primul membru regal britanic de rang înalt din ultimii peste 130 de ani care a depus mărturie în instanţă în procesul împotriva Mirror Group, iar un verdict în acest caz ar putea fi, de asemenea, pronunţat în curând.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.