Academia Română este gazda expoziţiei „Petar Beron. 200 de ani de la prima ediţie a Abecedarului cu peşti“, primul abecedar în limba bulgară, lucrare tipărită la Braşov, în anul 1824. Expoziţia este organizată de Biblioteca Centrală a Academiei Bulgare de Ştiinţe, cu prilejul împlinirii a 155 de ani de la înfiinţarea Academiei Bulgare, eveniment petrecut tot pe teritoriul românesc, la Brăila, în data de 29 septembrie 1869.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Vernisajul va avea loc marţi, 17 septembrie, ora 18.00, în Cupola de Sticlă a Bibliotecii Academiei Române, în prezenţa preşedintelui Academiei Bulgare de Ştiinţe, Julian Revalski, însoţit de o delegaţie de peste 20 de academicieni, oameni de ştiinţă şi de cultură din Bulgaria, aflaţi în vizită oficială la Academia Română.

Din partea Academiei Române va lua cuvântul acad. Mircea Dumitru, vicepreşedinte, care va evoca tradiţia bunelor relaţii de colaborare culturală şi ştiinţifică dintre cele două naţiuni.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed,eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Expoziţia se bazează pe volume aflate în patrimoniul Bibliotecii Centrale şi pe documente de arhivă de la Biblioteca Naţională „Sfinţii Chiril şi Metodie“ şi din Arhiva Academiei Bulgare de Ştiinţe. Cărţile fac parte din moştenirea culturală şi istorică a Bulgariei şi sunt de o mare importanţă atât pentru naţiunea bulgară, cât şi pentru comunitatea internaţională, introducând o abordare revoluţionară a predării.

Cele 14 bannere ale expoziţiei prezintă prima ediţie a Abecedarului cu intrucţiuni diverse (1824), cunoscută sub numele de Abecedarul cu peşti datorită desenului de pe copertă, care ilustrează o balenă. O serie de panouri sunt dedicate autorului, Petar Beron, un proeminent savant şi educator din timpul Renaşterii Naţionale a Bulgariei, care a înţeles că educaţia europeană este esenţială pentru dezvoltarea rapidă şi de succes a societăţii bulgare.

Vernisarea expoziţiei este precedată de semnarea acordului care reînnoieşte parteneriatul de colaborare ştiinţifică dintre Academia Română şi Academia Bulgară de Ştiinţe. Documentul va fi semnat de preşedinţii celor două Academii, acad. Ioan-Aurel Pop şi acad. Julian Revalski, la ora 16, la Clubul Academicienilor din Calea Victoriei 125.

Expoziţia va fi deschisă în perioada 17 septembrie - 8 octombrie şi poate fi vizitată de luni până vineri, între orele 8-14. Intrarea este liberă.

Academia Bulgară de Ştiinţe a fost înfiinţată în urmă cu 155 de ani, în exil, pe teritoriul românesc, la Brăila, în data de 29 septembrie 1869, cu numele de Societatea Învăţată Bulgară. La momentul fondării, Societatea întruchipa aspiraţiile patrioţilor renaşterii bulgare precum Marin Drinov (profesor la Universitatea Harkov), Vasil Drumev (prim-ministru al Principatului Bulgariei şi episcop mitropolit de Târnovo), Gavril Krustevich (guvernatorul Rumeliei de Est), care urmăreau sincronizarea poporului bulgar cu evoluţia naţiunilor europene dezvoltate. După eliberarea Bulgariei, în 1878, Societatea şi-a mutat activităţile la Sofia şi s-a impus ca un centru ştiinţific cu autoritate, având o bogată activitate socială, culturală şi politică.

Actualmente, Academia Bulgară de Ştiinţe reprezintă, asemeni majorităţii academiilor naţionale, cel mai important for ştiinţific şi spiritual din Bulgaria, având statut autonom şi fiind guvernată în conformitate cu principiile democratice, valorile universale, tradiţiile şi interesele naţionale. Totodată, Academia Bulgară de Ştiinţe este cea mai mare organizaţie de cercetare din Bulgaria, cuprinzând 44 de institute de cercetare şi mai multe unităţi specializate, inclusiv patru muzee, o bogată bibliotecă şi o editură. În prezent, are aproximativ 2.400 de oameni de ştiinţă, reprezentând aproximativ 15% din personalul academic din Bulgaria.

Academia Bulgară de Ştiinţe dezvoltă o largă cooperare internaţională, având încheiate acorduri de parteneriat ştiinţific cu peste 45 de academii străine, între care Academia Română ocupă un loc constant.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.