Parcul Arheologic Colosseum prezintă, în perioada 13 februarie - 11 mai, expoziţia "Brancusi: Scolpire il volo". Operele artistului român pot fi văzute pentru prima dată la Roma, graţie unei colaborări cu Centrul Pompidou din Paris.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"Am inaugurat, alături de directorul general al Parcului Arheologic al Colosseumului Alfonsina Russo şi deputatul Federico Mollicone, preşedintele Comisiei pentru Cultură, Ştiinţă şi Învăţământ din Camera Deputaţilor, prima expoziţie #Brâncuşi în Cetatea Eternă, în fascinantele spaţii Uccelliere Farnesiane din Parcul Arheologic al Colosseumului", a anunţat Gabriela Dancău, ambasadorul României în Italia.

"Sunt profund recunoscătoare prietenei mele, Alfonsina Russo, directorul general al Parcului Arheologic al Colosseumului, care a transformat în realitate visul pe care l-am avut încă de la începutul mandatului meu la Roma, acela de a celebra creaţia lui Brâncuşi în inima culturii europene, aici, la Roma", a scris pe Facebook diplomatul. "Pentru mine, această expoziţie nu este doar un omagiu adus unui mare artist român în apropierea zilei sale de naştere, 19 februarie, ci şi un gest de suflet, prin care istoria, cultura şi identitatea noastră se întâlnesc cu Roma, într-un dialog al frumuseţii şi inspiraţiei. Vă invit să vizitaţi Uccelliere Farnesiane din Parcul Arheologic al Colosseumului şi să descoperiţi această expoziţie, poveste a zborului şi a creaţiei, lăsându-vă purtaţi de arta unui om care a ştiut să sculpteze esenţa umanităţii. Brâncuşi ne arată că limita dintre cer şi pământ există doar pentru a ne inspira să o depăşim", a mai spus aceasta.

Expoziţia este structurată în două secţiuni: prima reuneşte o selecţie a sculpturilor binecunoscute ale lui Brâncuşi, în timp ce a doua explorează opera sa fotografică şi cinematografică, instrumente prin care artistul a investigat potenţialul expresiv al sculpturii. Tema centrală este bestiarul păsărilor, un motiv recurent în opera artistului, pe care îl declină în diferite versiuni de-a lungul vieţii şi care simbolizează zborul, visul omului de a evada din condiţia sa terestră, într-o ascensiune spre infinit.

Printre lucrările din expoziţie se remarcă "Le Coq", 1935, "L'Oiselet", 1928, şi "Leda" (cca. 1920-1926), toate provenind de la Centre National d'art et de la culture Georges Pompidou din Paris.

A doua secţiune a expoziţiei este dedicată experimentelor fotografice şi cinematografice ale lui Brâncuşi. În anii 1920 şi 1930, Brâncuşi a apelat la fotografie şi film pentru a spori calităţile plastice ale sculpturilor sale, precum şi pentru a le documenta. Acestea sunt pentru el mijloace de a surprinde caracterul efemer şi fragmentar al sculpturii, care eludează percepţia totală a formei. Un exemplu emblematic este filmul "Leda în mişcare" (1936), în care sculptura este plasată pe un disc rotativ din oţel lustruit care îi reflectă imaginea, creând un joc al metamorfozei continue.

Alături de sculpturile lui Brâncuşi, expoziţia prezintă o selecţie de sculpturi antice de la Muzeul Naţional Roman, Muzeul Naţional Arheologic din Veneţia şi Muzeul Naţional Etrusc din Villa Giulia. 

Expoziţia „Brancusi: scolpire il volo”, deschisă publicului între 13 februarie şi 11 mai, arată cum artistul a transformat formele organice, inspirate din arta populară românească, în simboluri nemuritoare ale purităţii şi spiritului uman.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.