Artişti din România, Germania, SUA şi Belgia sunt invitaţi să ofere o reprezentare contemporană a spaţiului urban, pornind de la patrimoniul cultural existent - monumente, statui, parcuri şi grădini din Bucureşti, prin dezvoltarea şi prezentarea de creaţii artistice - performance-uri, instalaţii şi ateliere - la prima ediţie a Bucharest Arts and Public Space Festival care începe pe 15 decembrie.
"Creşterea dinamicii sociale, respectiv a mobilităţii persoanelor şi a noilor comunităţi urbane contemporane aduce cu ea o lipsă de cunoaştere a ceea ce oraşele noastre oferă, istoria acestora şi potenţialul lor pentru fiecare locuitor sau turist. Artişti din România, Germania, SUA şi Belgia sunt invitaţi să ofere o reprezentare contemporană a spaţiului urban, pornind de la patrimoniul cultural existent - monumente, statui, parcuri, grădini, prin dezvoltarea şi prezentarea de creaţii artistice - performance-uri, instalaţii, ateliere, în cadrul primei ediţii Bucharest Arts and Public Space Festival, 2018", declară Andreea Căpitănescu, director artistic 4Culture.
Sâmbătă şi duminică (15 - 16 decembrie), de la ora 19.00, în "Duet-C Eliade", artistul belgian Roel Heremans creează adevărate experienţe mentale coregrafice. Heremans foloseşte modele arhitecturale specifice pentru a crea spaţii temporare în care sunetul stimulează procesele gândirii şi schimbă percepţia vizuală. Heremans investigheză opera filozofică târzie a lui Mircea Eliade şi dezvoltă o coregrafie imaginară interactivă participativă.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Oraşul este pus în valoare de prezenţa sonoră a corpului-obiect, observator critic al evenimentelor şi trecerii timpului, în instalaţia video-sound "Corp şi arhitectură în spaţiul urban", semnată de Maria Balabaş şi Andreea Căpitănescu.
Voci din arhiva Radiodifuziunii Române, publicate de Editura Casa Radio este o instalaţie sonoră performativă pentru realizarea căreia Maria Balabaş a căutat în texte şi timbruri vocale un fir narativ, un element comun - o frază, ori un vers, ori o amintire. Performance-ul s-a născut din toate aceste întâlniri şi voci aduse împreună: Ana Blandiana, Eugen Ionesco, Nina Cassian, George Coşbuc, George Bacovia, Alexandru Phillipide, Henriete Yvonne Stahl, Ion Caraion, Maria Banuş, Mariana Marin, Şerban Foarţă, Mihail Sadoveanu etc.
Luni, la Galeria Galateca, Michael Douglas Kollectiv & Dana Caspersen invită publicul să participe la o nouă formă de explorare a întrebării: "Cum influenţăm noi, ca indivizi, nivelul violenţei în lume?". În "The Exchange", participanţii se mişcă în spaţiul de acţiune, spaţiu ce este adus la viaţă prin mişcările lor şi este conturat prin experienţele şi convingerile acestora. Performance-ul se foloseşte de acţiuni fizice simple, precum mersul, gesturile şi imaginaţia, folosite ca instrumente de schimb pentru angrenarea în această cercetare colectivă.
Sergiu Matiş, artist român care performează la Berlin, prezintă pe 18 decembrie, la WASP Working Art Space and Production, solo-ul "Nocturne for broken vocal cords". Alăturându-se romanticilor în fascinaţia lor pentru întuneric şi noapte, imitând natura şi flirtând cu folclorul, aceste nocturne sunt construite din blocuri masive de zgomot (noise) acustic şi motoric, precum şi din o abundenţă de texte reciclate, strigate sau recitate în mare viteză. Instrumentele coregrafice aplicate mişcării şi vocii fac posibilă navigarea prin multitudinea de mişcări şi sunete, sprijinând haosul într-un mod coerent.
În "Listening to Sculptures", instalaţie foto-video prezentată miercuri, 19 decembrie, de la 19.30, la WASP - Working Art Space and Production, Călin Dan şi Iosif Király (subREAL) adoptă postura a doi reporteri înarmaţi cu microfon, căşti şi cameră video, care interoghează monumente figurative de for public. Dimensiunea performativă caracteristică întregului proiect "Interviewing the Cities" este exacerbată în cadrul acestei serii, care pune într-o lumină critică atât sculptura de for public, cât şi poziţia dominantă a mass-mediei în cultura contemporană.
În instalaţia prezentată la WASP, "subREAL" aduce în atenţie procesul care a stat la baza realizării fotografiilor, prezentând variante de lucru alături de piese care de-a lungul anilor au devenit iconice, dar şi câteva imagini de making off, fotografii documentând procesul fotografierii.
Proiectul "2565 main [Relative Position]", producţie 4Culture şi WASP Studios, reprezintă o colaborare între artistul Ciprian Ciuclea şi compozitorul Cătălin Creţu şi este gândit ca un spaţiu multimedial în care o proiecţie video principală, de mari dimensiuni, pe 3 canale, este combinată cu o a patra dimensiune interactivă, unde o cameră video preia dinamica publicului şi modifică în timp real sunetul generat. Instalaţia va fi prezentată la WASP, miercuri, 19 decembrie, începând cu ora 19.30.
În cadrul festivalului va mai fi prezentată o selecţie de instalaţii multimedia produse de Asociaţia 4Culture şi WASP Studios în 2018, şi va fi organizat un workshop de design contemporan coordonat de Simina Filat, designer, recent premiată în cadrul Galei Uniunii Artiştillor Plastici din România, la secţiunea design. Workshop-ul este dedicat elevilor şi se va desfăşura în studioul artistei.
Evenimentele festivalului au intrarea liberă.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.