Cel mai prestigios premiu literar va fi decernat joi, la ora 14.00. Site-urile de pariuri online mizează pe norvegianul Jon Fosse, pe kenyanul Ngugi Wa Thiong'o şi pe chinezul Can Xue. Dar aşteaptă la rând şi Salman Rushdie şi Mircea Cărtărescu, scrie Bruno Corty de la Le Figaro.
În fiecare an, cu doar câteva ore înainte de decizia Academiei Regale Suedeze, se fac pariuri. Fiecare are propria metodă, propriile trucuri şi propriile certitudini de nezdruncinat. Un lucru este sigur: nu există o listă oficială a candidaţilor la titlul suprem.
În fiecare an, site-urile de pariuri îşi anunţă lista şi în fiecare an se apropie de rezultat. Cu excepţia anului 2016, când, spre surprinderea tuturor, a fost ales numele clasat pe locul 50, practic fără nicio şansă de câştig. A fost Bob Dylan. Iar controversa care a urmat este încă proaspătă în memoria tuturor. Dylan este un cântăreţ şi un poet, dar nu un scriitor. Singurul său roman, „Tarantula”, este un eşec total, deşi „Cronicile” sale în două volume merită citite. Atunci de ce să nu-l încoronăm pe Leonard Cohen, autorul câtorva romane bune? Dylan a evitat Premiul Nobel, a refuzat să îşi ridice cecul şi a trimis-o pe Patti Smith în locul lui. A fost un proces lung şi dificil.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Paul Simon, Paul McCartney şi Lana Del Rey
Anul acesta, celebrul loc 50 este ocupat de Stephen King. Poate că acesta a cântat la chitară electrică într-o trupă, dar nu-l poţi acuza că nu este scriitor! Putem vorbi la nesfârşit despre calitatea operei sale, despre seriozitatea literaturii de gen. King este de cincizeci de ani unul dintre cei mai buni observatori ai evoluţiei şi dezbinării societăţii americane.
Vorbeam despre Dylan. Site-urile de pariuri online nu duc lipsă de umor. Anul acesta, au adăugat alţi cântăreţi pe lista lor: Paul Simon, Paul McCartney şi Lana Del Rey. Vrem să credem că este o greşeală de tipar. La această categorie, avem mai multă încredere în şansele lui Patti Smith, care publică poezii, eseuri şi povestiri încă de la „Seventh Heaven”, în 1972, şi care, la fel ca Stephen King, a câştigat National Book Award în 2010 pentru autobiografia sa „Just Kids”.
Între timp, dacă e să dăm crezare site-urilor de pariuri online, norvegianul Jon Fosse, recent nominalizat la International Booker Prize, are toate şansele să câştige. El este urmat de kenyanul Ngugui Wa Thiong'o, în vârstă de 85 de ani, mereu un concurent, niciodată un câştigător, şi de chinezoaica Can Xue, a cărei operă este fantastică şi onirică. Nu există decât o singură traducere în franceză, publicată de Gallimard, „Dialogues en Paradis”, în 1992.
Dacă Xue va câştiga, va fi a 18-a femeie care va primi premiul şi a doua rezidentă din China, după ce Mo Yan a fost onorată în 2012. Gao Xingjian, născut în China, a câştigat premiul în 2000, dar este cetăţean francez.
Un australian, un chilian şi un sirian
Un alt autor puţin cunoscut este australianul Gerald Murnane, în vârstă de 84 de ani. Dintre cele aproximativ zece romane publicate de el, doar „Les Plaines”, apărut în 1982, a fost tradus în 2011 de P.O.L., iar „Tamarisk Row”, care datează din 1974, a fost tradus în 2016 de Buchet Chastel.
Urmează un concurent serios, românul Mircea Cărtărescu, în vârstă de 67 de ani. Poet şi romancier, el este bine cunoscut în Franţa, unde i-au fost traduse o duzină de opere, printre care capodopera sa, „Solenoid”, publicată la editura Noir sur Blanc.
Un outsider apare pentru prima dată: poetul chilian Raul Zurita, laureat al Premiului Pablo Neruda 2016. În anul în care se împlinesc cincizeci de ani de la lovitura de stat a lui Pinochet, încoronarea unui om care a fost arestat şi torturat de junte ar avea sens, cum se spune. Reapar numele unor autori menţionaţi de câteva decenii: poetul sirian Adonis, în vârstă de 93 de ani, şi romancierul albanez naturalizat francez Ismail Kadaré, în vârstă de 87 de ani.
Autorii francezi Pierre Michon şi Michel Houellebecq sunt, de asemenea, menţionaţi. Dar, după triumful lui Annie Ernaux în 2022, este greu de imaginat că un alt autor francez va câştiga premiul.
Alte întrebări: va reuşi în sfârşit să câştige Graalul eternul favorit al pariorilor, japonezul Haruki Murakami, care a obţinut un succes internaţional considerabil, dar care nu poate fi descris ca un autor consacrat? În această privinţă, vor avea juraţii suedezi curajul să-l încoroneze în vara anului 2022 pe Salman Rushdie, victima unei fatwa timp de treizeci de ani şi a unui atentat islamist care l-a costat un ochi? Ar fi un semn puternic şi încurajator.
Mai putem crede în şansele marelui scriitor portughez Antonio Lobo Antunes? Dar americanii Joyce Carol Oates, Don DeLillo şi Thomas Pynchon? După eşecurile lui Philip Roth şi Cormac McCarthy, ar fi un miracol!, se întreabă jurnalistul de la Le Figaro.
Din 2013, juraţii suedezi au alternat între câştigători bărbaţi şi femei. Vor continua ei această politică? Aceasta ar însemna că marea romancieră rusă Uliţkaia nu ar putea câştiga premiul. Şi nici canadianca Margaret Atwood nu ar putea. Verdictul va fi dat la ora 14.00, în direct pe site-ul Academiei Suedeze.
În total, 115 persoane au primit premiul Nobel pentru literatură din 1901 până în prezent.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...