Premiul Naţional „Constantin Brâncuşi” 2023, acordat de Institutul Cultural Român, i-a fost decernat duminică sculptorului Dinu Câmpeanu, pentru expoziţia de sculptură şi grafică „Pomul Vieţii”, deschisă în primăvara anului trecut la Galeria Naţională Forma din Deva, apoi prezentată la Muzeul Judeţean „Alexandru Ştefulescu” din Târgu Jiu, în octombrie 2023.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Trofeul Premiului Naţional „Constantin Brâncuşi” i-a fost înmânat câştigătorului în cadrul manifestărilor prilejuite de împlinirea a 86 de ani de la inaugurarea Ansamblului Monumental „Calea Eroilor” din Târgu Jiu, capodopera marelui sculptor Constantin Brâncuşi.

Premiul Naţional „Constantin Brâncuşi” constituie atât o apreciere a valorii artistice, cât şi o recompensă morală şi materială pentru lucrări originale care pun în evidenţă creativitatea autorilor şi contribuie semnificativ la îmbogăţirea patrimoniului cultural naţional şi universal.

„Sunt foarte fericit că la 78 de ani am putut participa la cea de-a 86-a aniversare a Ansamblului Brâncuşi. Mulţumesc comisiei de jurizare şi Institutului Cultural Român pentru acest premiu”, a afirmat Dinu Câmpeanu.

Născut la 4 februarie 1946 în Bucureşti, Dinu Câmpeanu este absolvent al Institutului de Arte Plastice Nicolae Grigorescu din Bucureşti şi membru al Uniunii Artiştilor Plastici (U.A.P.) din România, Secţia Sculptură. A avut de-a lungul timpului numeroase expoziţii personale şi a participat la expoziţii de grup, simpozioane şi tabere de creaţie în ţară şi în străinătate, fiind distins cu mai multe premii. A realizat mai multe lucrări de artă monumentală în România şi are lucrări în colecţii de artă din Argentina, Belgia, Republica Cehă, Franţa, Germania, Olanda, România, Slovacia, Elveţia, Austria, Portugalia, Spania.

Centrul de Cercetare de la Târgu-Jiu organizează anual, în parteneriat cu ICR, o serie de evenimente artistice şi culturale dedicate operei şi vieţii marelui sculptor Constantin Brâncuşi, printre care un simpozion de creaţie plastică, editare şi lansare de albume de artă, rezidenţe de creaţie artistică, evenimente street-art şi acordarea Premiului Naţional ”Constantin Brâncuşi”.

Manifestările ocazionate de aniversarea Ansamblului Monumental „Calea Eroilor” au avut loc în 27 octombrie şi au inclus expoziţii de fotografie veche, pictură şi sculptură, lansări de carte, revistă şi album. Cu această ocazie, Janina Sitaru, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe, i-a înmânat preşedintelui Consiliului Judeţean Gorj documentul care atestă includerea Ansamblului Monumental Brâncuşi din Târgu Jiu în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Evenimentele au fost organizate de Centrul de Cercetare, Documentare şi Promovare „Constantin Brâncuşi”, Consiliul Local şi Primăria Municipiului Târgu Jiu, în parteneriat cu Institutul Cultural Român.
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.