Vasile Ernu va dialoga cu Flavius Băican, joi, ora 19.00, pornind de la volumul "Sălbaticii copii dingo", recent apărut în colecţia „Ego-grafii” a editurii Polirom, cu ilustraţii de Roman Tolici.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Evenimentul va fi transmis via zoom pe paginile de Facebook: La Două Bufniţe: https://www.facebook.com/ladouabufnite şi editura Polirom  facebook.com/polirom.editura.

Cartea adolescenţei

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Anii ’80. Patru prieteni se întâlnesc în gara din Chişinău. Vor pleca împreună în vacanţă în Crimeea, la mare. Sunt lipsiţi de griji, nu au de unde să ştie că fac parte din generaţia ultimilor copii sovietici. Ştiu doar că au acelaşi program în fiecare an: şcoală, vacanţe lungi, călătorii de la un capăt la altul al ţării pentru a descoperi locuri extraordinare şi populaţii ciudate. Brusc însă toată această rutină melancolică e dată peste cap: după moartea lui Brejnev, a lui Andropov şi a altor comunişti de la vârf, vin Gorbaciov, glasnostul şi perestroika, intervenţia rusă în Afganistan, Cernobîlul, explozia drogurilor, SIDA şi afirmarea contraculturilor sovietice. Debusolaţi, văzând cum lumea pe care o ştiau se destramă, ultimii copii sovietici caută echilibru şi refugiu în romanele lui Bulgakov, în poezia lui Arseni Tarkovski şi în piesele formaţiei Kino. Şi, fără să vrea, se maturizează, descoperă alte identităţi şi învaţă să trăiască în noua lume, în care Dumnezeu este foarte diferit de cel al bunicilor şi părinţilor lor, iar ceea ce contează e să câştigi cât mai mult. O lume în care a avea este mai important decât a fi.

Vasile Ernu s-a născut în URSS în 1971. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie (Universitatea „Al.I. Cuza”, Iaşi, 1996) şi al unui master de filosofie (Universitatea „Babeş-Bolyai”, Cluj-Napoca, 1997). A fost redactor fondator al revistei Philosophy & Stuff şi redactor asociat al revistei Idea artă + societate. A activat în cadrul fundaţiilor Idea şi Tranzit şi al editurilor Idea şi Polirom. În ultimii ani a avut rubrici de opinie în România liberă, HotNews, Timpul, Adevărul, CriticAtac şi Libertatea, precum şi rubrici permanente în revistele Noua literatură, Suplimentul de cultură şi Observator cultural.

A debutat cu volumul "Născut în URSS" (Polirom, 2006, 2007, 2010, 2013, 2020), tradus în rusă, bulgară, spaniolă, italiană, maghiară, poloneză şi georgiană. Cartea a fost nominalizată la Premiul de debut al revistei Cuvîntul, Premiul pentru roman şi memorialistică al revistei Observator cultural şi Premiul Opera Prima al Fundaţiei Anonimul şi a fost distinsă cu Premiul pentru debut al României literare şi cu Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din România.

A mai publicat: "Ultimii eretici ai Imperiului" (Polirom, 2009; nominalizată la Premiul pentru eseu al revistei Observator cultural şi distinsă cu Premiul Tiuk!; tradusă în Italia şi în curs de publicare în Rusia); "Ceea ce ne desparte. Epistolarul de la Hanul lui Manuc" (împreună cu Bogdan-Alexandru Stănescu, Polirom, 2010); "Intelighenţia rusă azi" (Cartier, 2012); "Sînt un om de stînga" (Cartier, 2013); "Mică trilogie a marginalilor. Sectanţii" (Polirom, 2015, 2017, 2020; distinsă cu Premiul Matei Brâncoveanu pentru Literatură, 2015); "Intelighenţia basarabeană azi. Interviuri, discuţii, polemici despre Basarabia de ieri şi de azi" (Cartier, 2016); "Mică trilogie a marginalilor. Bandiţii" (Polirom, 2016, 2017, 2021; distinsă cu Premiul pentru eseistică /publicistică al revistei Observator cultural, 2017); "Jurnal la sfîrşitul lumii" (Cartier, 2019); "Războiul pisicilor" (Cartier, 2019; cu ilustraţii de Veronica Neacşu); "Mică trilogie a marginalilor. Izgoniţii" (Polirom, 2019; distinsă cu Premiul AgenţiadeCarte.ro la secţiunea Eseu/ Publicistică/ Memorialistică, ediţia 2020). A coordonat:" Iluzia anticomunismului. Lecturi critice ale Raportului Tismăneanu (împreună cu Costi Rogozanu, Ciprian Şiulea şi Ovidiu Ţichindeleanu, Cartier, 2008); Ucraina live. Criza din Ucraina: de la Maidan la război civil" (împreună cu Florin Poenaru, Tact, 2014); "Republica Moldova la 25 de ani. O încercare de bilanţ" (împreună cu Petru Negură şi Vitalie Sprînceană, Cartier, 2016). Este unul dintre fondatorii şi coordonatorii proiectului www.criticatac.ro.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.