Muzeul Judeţean Buzău a deschis, sâmbătă, de Ziua Culturii Naţionale, o expoziţie permanentă intitulată ”Porţile Mănăstirii Bradu" care prezintă publicului porţile restaurate ale Mănăstirii fortificate Bradu, cu o vechime de peste 240 de ani.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Porţile din lemn ale Mănăstirii Fortificate Bradu, cu o vechime de peste 240 de ani, au intrat în patrimoniul Muzeului Judeţean Buzău în anul 1978 şi au beneficiat de o amplă restaurare între anii 2019 şi 2020 realizată de specialiştii Laboratorului de Restaurare din cadrul Muzeului Naţional al Bucovinei din Suceava.  

”În 2018 începem să ne interesăm unde putem să le restaurăm, cui putem încredinţa o asemenea lucrare, fiind vorba de patrimoniul cultural naţional şi ajungem la Laboratorul de Restaurare şi Conservare al Muzeului Naţional al Bucovinei din Suceava, singura instituţie care cu experţi acreditaţi avea un laborator unde intrau aceste porţi. Instituţia s-a arătat, nu interesată, ci de-a dreptul entuziasmată să lucreze pe aceste porţi şi cu care am bătut palma şi a ieşit ceea ce trebuie, mai ales că multe dintre componentele acestor porţi au fost luate cu mătura de jos la propriu. De asemenea, colegii de la Suceava, în urma procesului de restaurare, ne-au putut oferi mai multe informaţii de cât aveam noi despre aceste obiecte de patrimoniu", a declarat directorul Muzeului Judeţean Buzău Daniel Costache. 

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Porţile sunt expuse în cadrul unei butaforii care imită zidul original al Mănăstirii Bradu, lucrare la care specialiştii muzeului judeţean au lucrat mai bine de patru luni. 

”Lăsând la o parte porţile, ele sunt contextualizate din punct de vedere expoziţional prin realizarea unei butaforii care reprezintă un zid la care a lucrat un coleg de al nostru după fotografii ale zidului original  şi a documentat, dacă nu fiecare piatră în parte, cu siguranţă fiecare cărămidă. A fost finalizată cu o oră înaintea vernisajului", a mai spus directorul Muzeului Judeţean Buzău. 

La rândul său, expertul restaurator care a coordonat pe parcursul a doi ani restaurarea obiectelor de patrimoniu a mărturisit că lucrarea a fost o adevărată provocare, atât din punct de vedere al valorii de patrimoniu, cât şi din punct de vedere al gabaritului. 

”La sosirea porţilor în laborator piesa prezenta tot felul de degradări specifice, fiind expusă în aer liber, fusese atacată de insecte, mucegai şi putregai. Prima dată s-a stabilit o altă tehnologie de restaurare care s-a dovedit a nu fi viabilă (...) A fost schimbată tehnologia de restaurare, concomitent cu aceasta fiind studiată şi tehnologia de realizare, care este una deosebită. Porţile au fost o provocare, atât ca şi patrimoniu, pentru că bănuim că şi Tudor Vladimirescu a bătut la aceste porţi şi din alt punct de vedere în ceea ce priveşte gabaritul acestora", a spus Cristi Cureleţ expert restaurator în cadrul Laboratorului de Restaurare şi Conservare din cadrul Muzeului Naţional al Bucovinei din Suceava. 

Porţile expuse sâmbătă la Muzeul Judeţean Buzău sunt confecţionate din lemn de stejar şi au fost realizate prin diverse tehnici meşteşugăreşti, faţa exterioară a acestora fiind consolidată cu metal fixat în ţinte.  

Din plăcile de lemn ale porţilor au fost recuperate proiectile circulare despre care se bănuieşte că ar fi urme ale conflictelor desfăşurate în zonă în anul 1821 la care ar fi participat chiar Tudor Vladimirescu. 

Expoziţia „Porţile Mănăstirii Bradu" vernisată, sâmbătă, de Ziua Culturii Naţionale, va completa seria de expoziţii permanente ale Muzeului Judeţean Buzău. 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.