După 2000 de ani de la exilul forţat de Roma, celebrul poet Publius Ovidius Naso a fost reabilitat, printr-o hotărâre a Consiliului municipal al Romei, care a aprobat în unanimitate o rezoluţie pentru "repararea prejudiciului grav" suferit de autorul scrierilor "Arta iubirii" şi "Metamorfoze", potrivit Le Point.
Ovidiu a fost exilat de împăratul Augustus în anul 8, la vârsta de 51 de ani, la Tomis, pe malul Mării Negre (astăzi, Constanţa, România). Motivul exilului său rămâne unul dintre marile mistere ale istoriei literaturii căci dacă Ovidiu vorbea în scrierile sale despre asta, niciunul dintre contemporanii lui nu se încumeta să o facă.
Poetul latin evocă într-o manieră eliptică "carmen et error" (un poem şi o greşeală). Poemul în cauză era "Arta de a iubi", un text ironic care explică bărbaţilor arta de a seduce.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Împăratul Augustus, care emisese legi împotriva adulterului, nu ar fi apreciat această încălcare a moralei.
"Chiar dacă poemul nu vorbeşte deschis despre adulter, cochetează cu ideea", a explicat pentru AFP Rebecca Armstrong, profesor asociat de literatură clasică la Universitatea Oxford. "Adoptă în mod clar un ton ireverenţios cu privire la atitudini morale tradiţionale şi la împărat şi familia sa".
"Ovidiu recomandă de exemplu mai multe monumente romane construite de Augustus şi familia sa ca excelente locuri pentru a seduce fetele", notează profesoara.
Pare puţin probabil că poemul, publicat în anii de după exil, să fi alimentat furia împăratului. Experţii estimează că misterul "greşelii" a fost ultima picătură care a umplut paharul şi care l-a făcut pe Augustus să recurgă la decizie.
"Potrivit unei ipoteze, ar fi avut legătură cu scandalul care o privea pe nepoata împăratului, Iulia, exilată în anul 8 pentru adulter cu un senator roman", aminteşte Rebecca Armstrong.
Ovidiu detesta "frontiera sălbatică" a Tomisului şi nu a încetat să ceară, în zadar însă, să revină la Roma.
Decizia de a-l reabilita are loc odată cu celebrarea a 2000 de ani de la moartea sa, în anul 17.
Profesoara Rebecca Armstrong crede că Ovidiu "ar fi fost mulţumit" de rezoluţia consiliului municipal, adoptată săptămâna trecută, care face în sfârşit dreptate manualului său de seducţie. Ar fi apreciat fără îndoială "să ştie că oamenii sunt încă interesaţi de el şi de a-i citi poemele".
În lipsa documentelor doveditoare, anumiţi specialişti se îndoiesc de exilul real al poetului, estimând că ultimele sale scrieri ar putea fi considerate un fel de literatură experimentală.
Ovidiu nu este singurul personaj celebru din Peninsulă care a fost reabilitat. În 2008, consiliul oraşului Florenţa i-a cerut iertare pentru persecuţii poetului Dante, care a fost exilat după ce fusese condamnat la moarte pentru ideile sale politice.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.