British Museum organizează o mare expoziţie de gravuri ale lui Pablo Picasso, unul dintre cei mai buni graficieni ai secolului al XX-lea.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Aproximativ 100 de stampe vor reflecta viaţa şi iubirile artistului cu o viziune extraordinară, cunoscut mai ales pentru capodopere printre care „Guernica”, una dintre cele mai puternice picturi anti-război.

Exponatele vor varia de la prima sa gravură profesională din 1904, considerată una dintre cele mai mari din istoria gravurii, până la capodopere ulterioare din anii 1960, inclusiv un set remarcabil de sute de gravuri create când avea aproape 87 de ani.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed,eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Catherine Daunt, curatorul de stampe moderne şi contemporane de la British Museum, a declarat că stampele lui Picasso dezvăluie „creativitatea şi curiozitatea neîncetată şi dorinţa sa de a găsi noi modalităţi de a realiza imagini”. „El a văzut gravura nu doar ca o modalitate de a reproduce o imagine, ci ca ceva pe hârtie care nu putea fi făcut pe pânză”, a adăugat ea.

Expoziţia, intitulată „Picasso: printmaker”, se va deschide cu prima sa imprimare ca artist profesionist, „The Frugal Meal” din 1904, o reprezentare puternică a două figuri emaciate. Una dintre iubitele sale, Fernande Olivier, a descris-o cândva drept „o expresie intensă a sărăciei şi alcoolismului”.

Expoziţia va prezenta cel mai mare număr de printuri din remarcabila suită 347, achiziţionată de British Museum în 2014. Numită după numărul foilor sale, aceasta a fost creată pe parcursul a şapte luni în 1968, într-o explozie de activitate în domeniul gravurii.

Picasso, care a murit în 1973, a spus despre serie: „În timp ce desenez, îmi privesc personajele oră de oră şi mă gândesc la multe lucruri nebuneşti; aceasta este metoda mea de a scrie ficţiune”.

Doar cinci printuri din seria 347 au mai fost expuse până acum; 28 vor fi incluse în expoziţia de la British Museum. Întrebat de ce nu expune setul complet, Daunt a spus că galeria sa are de obicei spaţiu pentru aproximativ 100 de lucrări: „Această frumoasă suită este de asemenea destul de repetitivă... Adesea, Picasso făcea şase, şapte sau chiar opt gravuri într-o singură zi şi lucra pe o temă. Am simţit că este de fapt mai interesant să privim întreaga gravură a lui Picasso”. 

În seria 347, Picasso se gândea la subiecte care l-au preocupat de-a lungul carierei sale, cum ar fi circul - în care a înfăţişat-o pe muza şi cea de-a doua soţie a sa, Jacqueline Roque, ca unul dintre acrobaţi - şi artistul şi modelul, unele având un ton erotic atât de explicit încât nu au putut fi expuse în anii 1960.

Colecţia de gravuri Picasso a British Museum a crescut spectaculos în ultimii ani, devenind cea mai mare din Marea Britanie, cu peste 500 de exemplare.

Expoziţia „Picasso: printmaker” se va desfăşura din 7 noiembrie 2024 până la 30 martie 2025.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.