Pianistul Horia Mihail va interpreta Rahmaninov într-un concert care va avea loc vineri, de la ora 19.00, sub bagheta dirijorului Cristian Oroşanu, şi care va marca a 91-a aniversare a Radio România.
Pe 1 noiembrie, Radio România va sărbători 91 de ani de la difuzarea primei emisiuni.
Aniversarea va fi marcată, la fel ca în ultimii ani, de un concert susţinut de Orchestra Naţională Radio, înfiinţată de dirijorul Mihail Jora în acelaşi an al inaugurării instituţiei.
Concertul nr. 2 pentru pian şi orchestră de Rahmaninov, în interpretarea solistică a lui Horia Mihail, unul dintre cele mai cunoscute concerte de pian, va fi centrul evenimentului.
După o perioadă de câţiva ani de depresie, cauzată şi de aparentul insucces al primei sale simfonii (astăzi, o lucrare foarte apreciată), Rahmaninov a creat „bijuteria” reprezentată de Concertul nr. 2 pentru pian şi orchestră, care s-a bucurat imediat de un mare succes. Pasaje din creaţia sa au fost incluse în numeroase filme şi prelucrări au fost utilizate în cântece ale lui Frank Sinatra şi în celebrul „All by Myself", semnat de Eric Carmen.
Horia Mihail, solist al Orchestrelor şi Corurilor Radio, a concertat cu majoritatea orchestrelor simfonice din România şi a susţinut apreciate recitaluri în străinătate. După 14 ani de studii în ţară, a urmat cursurile Universităţii din Illinois, obţinând diplomele de absolvire şi de masterat în 1995. După ce a fost lector universitar la Boston University, Horia Mihail a revenit la Braşov în 2002, ca solist al Filarmonicii şi membru al Romanian Piano Trio, alături de violonistul Alexandru Tomescu şi violoncelistul Răzvan Suma, cu care a prezentat concerte în ţară şi străinătate. În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte în Germania, Franţa, Portugalia, Marea Britanie, Danemarca, Argentina, Chile, Statele Unite, China, Malayesia şi Japonia. Horia Mihail este, de asemenea, implicat în turneele anuale Pianul călător, Duelul viorilor, alături de Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru, Flautul de aur, alături de flautistul Ion Bogdan Ştefănescu şi Vioara lui George Enescu la sate, alături de Gabriel Croitoru.
Programul serii cuprinde şi lucrarea „Ringul” a compozitorului român Filip Lazăr şi Simfonia nr. 3, numită şi Simfonia cu orgă, semnată de Camille Saint-Saëns. Lucrarea lui Saint-Saëns era considerată de compozitor cea mai valoroasă creaţie a sa şi a fost dedicată memoriei altui mare creator, Franz Liszt. Premiera absolută a avut loc la Londra, în 1886, sub bagheta dirijorală a lui Saint-Saëns.
Biletele sunt disponibile pe site-ul bilete.ro.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.