Peste 2.000 de oameni au vizitat, miercuri, Muzeul Naţional de Artă al României de Ziua Naţională „Constantin Brâncuşi”, când accesul a fost gratuit, iar seara a fost prezentată o hologramă a sculptorului şi au fost proiectate, în sistem videomapping, opere ale sculptorului.
Organizatorul evenimentului, realizat cu fonduri obţinute din sponsorizări, de la MNAR a fost Ministerul Culturii. Accesul vizitatorilor în Sala „Brâncuşi”, unde sunt expuse 14 opere ale artistului, a fost gratuit pe tot parcursul zilei, iar aici au fost organizate şi trei tururi ghidate. În 2018 şi 2019, de Ziua „Brâncuşi”, Muzeul Naţional de Artă al României a fost închis, conform programului, şi nu a fost făcută nicio excepţie de a se deschide în această zi specială.
Miercuri, în Sufrageria Regală, au fost decorate şase personalităţi culturale cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler sau Medalia Meritul Cultural: Ion Grigorescu - Ordinul Meritul Cultural in grad de Cavaler, cat.C „Artele Plastice”, Dorin Colţofeanu - Ordinul Meritul Cultural in grad de Cavaler, cat.C „Artele Plastice”, Daniel Cristea-Enache - Ordinul Meritul Cultural in grad de Cavaler, cat.A „Literatură”, Radu Paraschivescu - Ordinul Meritul Cultural in grad de Cavaler, cat.A „Literatură”, Ioana Pârvulescu - Ordinul Meritul Cultural in grad de Cavaler, cat.A „Literatură” şi Carmen Gabriela Gheorghişor - Medalia Meritul Cultural Cl.III, cat. A „Literatură”.
La ceremonie au participat ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, şi consilierul prezidenţial Sergiu Nistor, şeful departamentului Cultură, Culte, Centenar.
![](http://i0.1616.ro/media/2/2701/33658/19272610/2/ziua-brancusi.jpg?width=540)
Au mai fost susţinute alocuţiuni de prim-ministrul Ludovic Orban, de Michele Ramis, ambasadoarea Franţei în România, şi de Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii.
Programul Zilei Naţionale „Constantin Brâncuşi” s-a încheiat cu prezentarea hologramei 3D. Imaginile au fost dublate de un aranjament muzical al piesei „Până când nu te iubeam”, interpretată de Maria Tănase.
La eveniment a fost prezentă şi cântăreaţa Irina Rimes, care a fost desemnată de Ministerul Culturii promotor al evenimentului.
În acelaşi timp, la Târgu Jiu, a fost inaugurat Muzeul Naţional „Constantin Brâncuşi”. Acesta şi-a deschis porţile în casa Barbu Gănescu, în care artistul a locuit în perioada efectuării lucrărilor Ansamblului monumental „Calea Eroilor”, format din „Masa tăcerii”, „Poarta sărutului” şi „Coloana fără sfârşit”. În cadrul evenimentului inaugural a fost vernisată o expoziţie alcătuită din 10 fotografii donate de Centrul Pompidou Paris şi alte 33 de fotografii document realizate la ridicarea „Coloanei fără sfârşit”.
![viewscnt](http://viewscnt.1616.ro/c.gif?id=19272610&pid=2701)
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...