Concertul nr. 3 pentru pian - Per aspera ad astra (Prin suferinţă către lumină), semnat de pianistul şi compozitorul postromantic ucrainean Serghei Bortkiewicz (1877 - 1952), dirijat de Boian Videnoff, va fi interpretat vineri, de la ora 19.00, la Sala Radio.
Creaţiile sale încep să fie descoperite în ultimii ani şi programate în stagiunile sălilor de concert şi povestea de viaţă tragică a artistului ne arată că istoria războaielor şi a suferinţei umane născute din aceste conflicte se perpetuează permanent, în diverse forme.
Evenimentul va fi dirijat de Boian Videnoff - directorul artistic şi fondatorul Filarmonicii din Mannheim - Germania, al cărei profil îl formează continuu începând din 2010.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Publicul va asculta lucrarea compozitorului ucrainean în interpretarea Orchestrei Naţionale Radio şi în ipostază solistică se va afla pianistul Ştefan Doniga, care a prezentat în acest an un turneu naţional de recitaluri sub titlul „Experimentul Bortkiewicz”, dezvoltând un concept original prezentat în premieră publicului din România.
Serghei Bortkiewicz s-a născut în Ucraina, a studiat la Conservatorul din Sankt Petersburg şi apoi la Lepizig, obţinând Premiul „Schumann” la absolvirea Conservatorului din Leipzig. La izbucnirea Primului Război Mondial, a fost deportat din Germania (unde se stabilise cu soţia sa) în Rusia, dar Revoluţia Bolşevică l-a forţat să plece din nou mai departe în exil, stabilindu-se la Viena şi devenind ulterior cetăţean austriac. A încercat o scurtă perioadă să se restabilească în Germania, unde a fost însă persecutat de regimul nazist şi muzica sa a fost scoasă din programele sălilor de concert. Al Doilea Război Mondial a afectat şi mai mult viaţa compozitorului şi a soţiei sale, problemele financiare şi personale adâncindu-se permanent.
Concertul de la Sala Radio se va deschide cu Uvertura tragică de Brahms şi în partea a doua a serii va fi interpretată Simfonia nr. 7 de Beethoven. Wagner spunea că finalul simfoniei este o apoteoză în care pare că Beethoven însuşi dansează cu întreaga natură.
Boian Videnoff colaborează în mod regulat cu artişti de renume precum Martha Argerich, Mischa Maisky, Sonya Yoncheva, Pinchas Zukerman, Maria João Pires, Sergei Babayan, Igor Levit şi dirijează în săli de concert importante precum Elbphilharmonie Hamburg, Philharmonie im Gasteig München, Herkulessaal din München, Filarmonica din Köln, Filarmonica din Luxemburg, Auditorio Nacional din Madrid, Queen Elizabeth Hall din Anvers, Auditorium "la Verdi" din Milano, Alte Oper din Frankfurt, Stadt Casino Basel, Meistersingerhalle din Nürnberg şi Liederhalle din Stuttgart.
În calitate de dirijor invitat, lucrează cu orchestre precum Orchestra Simfonică din Anvers, Orchestra WDR Radio din Köln, Israel Camerata Jerusalem, Nordwestdeutsche Philharmonie, Orchestra della Svizzera Italiana din Lugano, Orchestra Operei din Frankfurt, Nürnberger Symphoniker, Orchestra Filarmonicii Slovace, Orchestre de Chambre du Luxembourg, Basel Sinfonietta, Orchestra Simfonică din Biel-Solothurn ş.a.
Boian Videnoff este foarte pasionat de ideea de a face muzica clasică mai accesibilă pentru publicul larg. Împreună cu Mannheimer Philharmoniker a înfiinţat o serie de concerte educative pentru copii şi repetiţii deschise pentru familii. De asemenea, este responsabil pentru platforma video online HomeSymphony® a orchestrei şi pentru experienţa multimedia a concertelor în sală. În plus, Boian Videnoff este, de asemenea, co-fondator şi co-CEO al Enote, un startup din Berlin specializat în tehnologie muzicală, care a dezvoltat o aplicaţie inovatoare de partituri digitale cu inteligenţă artificială.
Boian Videnoff s-a născut în 1987 într-o familie de muzicieni din Bulgaria. A crescut ca cetăţean european cu 3 naţionalităţi între Italia şi Germania, unde şi-a primit educaţia muzicală la vioară, pian, oboi şi canto, înainte de a studia dirijatul cu Jorma Panula şi Gianluigi Gelmetti.
Ştefan Doniga a susţinut recitaluri şi concerte pe scene din România, Luxemburg, Ungaria, Ucraina, Cehia, Bulgaria, Moldova, Austria, Slovacia, Norvegia, Finlanda, Coreea de Sud, Franţa, Polonia, Italia, Mexic, Cuba, China, Maroc, Marea Britanie. Prezenţele sale publice au fost reprezentate de apariţii solistice sau parteneriate camerale alături de artişti importanţi ai scenei muzicale româneşti, precum violoncelistul Marin Cazacu, flautistul Ion Bogdan Ştefănescu, violoniştii Florin Croitoru, Diana Jipa, Rafael Butaru şi Ştefan Horvath, clarinetistul Emil Vişenescu, sopranele Irina Iordăchescu, Iulia Isaev, Sorina Munteanu etc. În anul 2000, Ştefan Doniga a reprezentat România la Primul Festival Balcanic al Tinerilor Pianişti de la Razgrad, Bulgaria, unde a primit Medalia Festivalului şi a participat, de asemenea, în cadrul a numeroase transmisiuni directe realizate de către Radiodifuziunea Română, fiind invitat să realizeze imprimări speciale alături de Orchestra de Cameră Radio.
Ştefan Doniga este singurul pianist român care a înregistrat integrala mazurcilor pentru pian de Alexandr Skriabin - o imprimare realizată în concert la Ateneul Român în anul 2005 şi difuzată în repetate rânduri, prin intermediul Uniunii Europene de Radio, de către postul muzical de radio german WDR 3. Artistul român a imprimat în premieră mondială concertele numerele 2 şi 3 pentru pian şi orchestră de Serghei Bortkiewicz, înregistrări produse de către Institutul Olandez pentru Muzică şi realizate alături de Orchestra Simfonică a Filarmonicii Janacek din Ostrava, aflată sub conducerea dirijorului David Pocelijn. Discul a fost publicat de casa olandeză BRILLIANT CLASSICS şi lansat la nivel mondial pe 16 martie 2018.
Alături de violonista Diana Jipa, pianistul Ştefan Doniga realizează unul dintre cele mai de succes duo-uri din muzica românească actuală, ansamblul susţinând, în perioada 2017 - 2023, peste 320 de concerte şi recitaluri în 20 ţări de pe 4 continente şi peste 40 de oraşe din România.
Concertul va fi transmis live - pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical - şi online, pe site-urile celor două posturi de radio.
Biletele se pot achiziţiona de la casa de bilete a Sălii Radio (tel. 021 314.68.00). Pentru programul casei de bilete, vă rugăm să consultaţi site-ul oficial www.orchestreradio.ro - secţiunea Bilete. Biletele sunt disponibile şi în sistem online pe iabilet.ro. Biletele sunt, de asemenea, disponibile şi în magazinele Flanco, benzinăriile Rompetrol, Metrou Unirii 1, magazinele „Muzica”, IQ BOX, Uman şi pe terminalele Selfpay. Online, puteţi plăti cu cardul, prin Paypal, carduri de tichete culturale Sodexo, pe factură la Vodafone sau Orange sau ramburs prin Fan Courier, oriunde în ţară.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.