Viitorul casei în care s-a născut şi şi-a petrecut copilăria pictorul spaniol Diego Velázquez a fost pus sub semnul întrebării, după ce actualii proprietari ai acesteia, fondatorii casei de modă Victorio & Lucchino, au fost plasaţi în procedură de lichidare judiciară şi vor fi nevoiţi să renunţe la atelierul lor, ce a fost amenajat în acea clădire, informează Le Monde.
În umbra unor clădiri colorate, nimic nu scoate în evidenţă casa din Sevilla în care a copilărit pictorul Diego Velázquez (1599-1660), cu excepţia unei plăcuţe discrete de pe faţadă. Artistul a locuit în acea casă până la vârsta de 11 ani, când a devenic ucenicul lui Francesco Pacheco, cu a cărui fiică, Juana, s-a căsătorit în 1618.
Acea casă a fost aleasă de José Victor Rodriguez Caro (Victorio) şi José Luis Medina del Corral (Lucchino) pentru amenajarea atelierului lor de haute-couture, în anii 1980.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Clădirea se află în prezent în pericol. Deşi a moştenit un trecut bogat, viitorul ei nu este deloc sigur. O gestiune hazardată s-ar afla la originea procedurii de lichidare judiciară în care a fost plasată casa de modă a celor doi designeri spanioli. Din cauza lipsei de fonduri, brandul Victorio & Lucchino nu a putut să îşi achite datoriile, cifrate la 9 milioane de euro, potrivit publicaţiei spaniole Semana. Declaraţi insolvabili în 2013, cei doi creatori de modă spanioli au optat pentru ipotecarea imobilului pentru rambursarea banilor. José Victor Rodriguez Caro şi José Luis Medina del Corral se văd în prezent constrânşi să se despartă de atelierul lor de creaţie, pe care l-au deschis pentru public în 1999 cu ocazia Campionatelor Mondiale de Atletism de la Sevilla.
Planul General de Administrare Urbană din Sevilla precizează că ”prin calităţile sale arhitecturale originale (...) sau prin importanţa sa în istoria oraşului, clădirea trebuie să fie protejată”. Totuşi, ea se află la mâna administraţiei locale, care urmează să se pronunţe în privinţa insolvabilităţii proprietarilor.
Contactaţi de El Pais, cei doi creatori de modă nu au dorit să facă niciun fel de comentariu pe această temă.
Printre posibilităţile evocate se află punerea în vânzare a casei sau transformarea ei în muzeu. Se preconizează că va fi analizată şi chestiunea conservării patrimoniului, într-o ţară - Spania - ce a fost profund afectată de criza economică din 2008. Casa natală a lui Diego Vélazquez a fost clasată în catalogul de planificare urbană în secţiunea ”edificiu sub protecţie parţială de nivel 1”. Acest lucru înseamnă că deşi renovări şi extensii pot fi avute în vedere, demolarea casei este interzisă.
Într-un editorial publicat de cotidianul El Pais, directorul de infrastructuri culturale din Sevilla a emis o serie de rezerve în privinţa transformării casei lui Vélazquez în muzeu: ”Un oraş precum Sevilla, care are atât de mare nevoie de infrastructuri muzeale moderne şi renovate”, trebuie să beneficieze de ”atenţia tuturor administraţiilor, fundaţiilor şi instituţiilor culturale pentru a-şi conserva patrimoniul şi de a îşi concentra toate voinţele pentru ca adevărata casă a lui Vélasquez să devină muzeul de arte frumoase al oraşului”.
Diego Rodríguez de Silva y Velázquez (1599 - 1660) a fost unul dintre cei mai cunoscuţi pictori spanioli din secolul al XVII-lea. Reprezentant de seamă al stilului baroc, Diego Velazquez s-a remarcat în special ca portretist la curtea regelui Filip al IV-lea al Spaniei. A fost, de asemenea, creatorul unei noi viziuni artistice şi al unui nou mod de prezentare pe pânză a naturii.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.