Panda gigant nu mai este clasificată de China drept specie în pericol, dar este încă vulnerabilă, au spus oficialii de la Beijing.
Clasificarea a fost redusă după ce numărul exemplarelor aflate în sălbăticie a ajuns la 1.800, potrivit BBC.
Experţii spun că ţara a reuşit să îşi salveze animalul emblematic prin eforturi susţinute de conservare, inclusiv extinderea habitatului.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
China consideră panda patrimoniu naţional, dar l-a folosit în trecut, timp de decenii, ca unealtă diplomatică.
Cea mai recentă clasificare „reflectă condiţiile lor de trai îmbunătăţite şi eforturile Chinei de a păstra habitatul lor integrat”, a spus Cui Shuhong, şeful departamentului Natură şi Conservare Ecologică din Ministerul Mediului.
Ea vine după mai mulţi ani de când International Union for Conservation of Nature (IUCN) înlăturase animalul din lista speciilor aflate în pericol şi îl reetichetase drept „vulnerabil”, în 2016.
La acel moment, oficialii chinezi au contestat decizia, spunând că poate face oamenii să creadă că efoturile de conservare pot fi relaxate.
Anunţul de săptămâna aceasta al Ministerului chinez al Mediului reprezintă prima schimbare a statutului animalului pe lista de specii aflate în pericol a ţării, care foloseşte standarde similare cu cele ale organizaţiei IUCN din Elveţia.
Experţii au spus că succesul este datorat, în mare parte, eforturilor Chinei de a recrea şi repopula pădurile de bambus. Bambusul reprezintă aproximativ 99% din dieta panda.
Grădinile zoologice au încercat de asemenea să crească numărul de exemplare prin metode de reproducere în captivitate.
Începând cu anii 1950, China a folosit panda pentru a stabili prietenii politice pe glob.
Până la jumătatea anilor 1980, erau folosiţi drept cadouri diplomatice ale Chinei în anumite ţări, precum SUA, Franţa, Japonia şi Marea Britanie. Începând cu 1984, au fost doar împrumutaţi pentru o perioadă de zece ani, la preţul de 1 milion de dolari pe an pentru fiecare exemplar. Orice panda născut în străinătate era proprietatea statului chinez.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.