Palatul în care funcţionează teatrul de stat din Arad, vechi de peste 140 de ani, va fi reabillitat în următorii patru ani, Consiliul Local aprobând investiţii estimate la 75 de milioane de lei. Imobilul este degradat atât în interior cât şi în exterior, iar de anul trecut autorităţile locale au fost nevoite să închidă trotuarele din jur pentru ca trecătorii să nu fie răniţi de tencuiala care cade.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Consilierii locali din Arad au aprobat, marţi, în unanimitate, un proiect privind reabilitarea în mod etapizat, pe o perioadă de patru ani, a clădirii Teatrului Clasic ”Ioan Slavici“, lucrările fiind estimate la 75 de milioane de lei, cea mai mare parte a sumei, peste 61 de milioane de lei, vizând reabilitarea interioară.

Conform proiectului votat de consilieri, în prima etapă vor fi executate lucrările exterioare, care vor dura doi ani, valoarea acestora fiind de peste 14 milioane de lei.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

”Având în vedere degradarea accentuată a faţadelor, care reprezintă un pericol pentru trecători, se impune intervenţia de  urgenţă pentru reabilitare acestora şi a acoperişului “, se menţionează în hotărârea Consiliului Local.

De asemenea, în raportul de specialitate al proiectului se atrage atenţia asupra ”degradării fizice şi morale a dotărilor, utilajelor, instalaţiilor, precum şi a degradării structurii de rezistenţă a clădirii, mai ales în zona scării interioare şi a scenei“.

”Finisajele, pardoselile, draperiile, tapiseriile sunt degradate şi inestetice, raportate la tipul activităţilor care se desfăşoară în această clădire“, mai scrie în raport.

Lucrările exterioare vor mai include înlocuirea tâmplăriei, înlocuirea elementelor de tinichigerie, refacerea pavajului şi a sistemului de colectare şi evacuare ape pluviale şi refacerea iluminatului arhitectural.

Pentru interior, faţă de reabilitările avute în vedere, s-a aprobat realizarea unei scene turnante automatizată mobilă şi înlocuirea scaunelor cu unele speciale pentru săli  de spectacole. Ar urma să fie achiziţionate 450 de scaune de pluş, o cortină de pluş, sistem audio şi dotări pentru persoanele cu dizabilităţi fizice (platformă mobilă tip elevator, montată pe scară).

Finanţarea investiţiei se va face cu fonduri din bugetul local ”şi alte surse atrase în condiţiile legii”.

Anterior, Primăria Arad a depus la Agenţia pentru Dezvoltare Regională Vest o cerere de finanţare din fonduri europene a lucrărilor exterioare, considerate prioritare, însă finanţarea a fost respinsă recent. Referitor la acest lucru, viceprimarul Călin Bibarţ a declarat, în şedinta Consiliului Local, că ”proiectul a fost respins din cauza ghidului pentru fonduri europene întocmit de Guvern, plin de inadvertenţe”. ”Drept dovadă este faptul că a fost emis un nou ghid, care cuprinde modificări”, a spus Bibarţ.

De câţiva ani, faţadele pun în pericol trecătorii, din cauza tencuielii care cade, iar conducerea teatrului a decis să nu le mai permită pietonilor să circule pe trotuarele adiacente, fiind împrejmuite cu garduri metalice şi bandă roşie.

Palatul teatrului de stat din Arad a fost construit între anii 1872-1874 în stil neoclasic, fiind unul dintre cele mai impresionante edificii locale. Între anii 1958-1960 au avut loc singurele lucrări ample de reabilitare, în urma unui incendiu care a produs distrugeri importante în 1956.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.