Autorităţile turce trebuie să respecte libertatea de expresie, drepturile omului şi domnia legii în timpul stării de urgenţă care a fost impusă după tentativa eşuată de lovitură de stat din 15 iulie, spune Organizaţia Internaţională PEN, cea care militează pentru protejarea libertăţii de exprimare a tuturor ”poeţilor, eseiştilor şi nuveliştilor”. Printre cei arestaţi în urma puciului eşuat s-a aflat şi poetul Hilmi Yavuz, în vârstă de 80 de ani, despre a cărui detenţie Organizaţia Reporteri fără Frontiere scrie pe Twitter că e nedreaptă şi că ”justiţia nu înseamnă răzbunare”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

În 20 iulie, preşedintele Erdogan a instaurat starea de urgenţă pentru trei luni şi a suspendat pentru această perioadă Convenţia pentru Drepturile Omului. Totodată, aminteşte organizaţia, s-a repus pe agendă reintroducerea pedpsei capitale.

PEN îşi declară astfel îngrijorarea că, alături de investigaţiile legitime şi de arestările celor care se fac vinovaţi de comportament criminal în timpul puciului, autorităţile se folosesc de starea de urgenţă pentru a reduce la tăcere ”oricare şi toate vocile critice din ţară”.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

În 28 iulie, au fost emise mandate de arestare pentru 42 de jurnalişti, care se adaugă celor 47 foşti angajaţi ai ziarului Zaman. Trei agenţii de presă, 16 canale de televiziune, 23 de posture de radio, 15 săptămânale şi 29 de publicaţii au fost închise.

”Nimeni nu neagă că guvernul turc are dreptul de a investiga puciştii, dar asaltul disproporţionat asupre presei, ca răspuns la tentativa eşuată de lovitură de stat striveşte libertatea de expresie, piatra de temelie a democraţiei, într-o vreme când e nevoie de ea mai mult ca oricând”, a declarat Carles Torner, Director Executiv al PEN International.

”Niciun eveniment politic, nicio criză guvernamentală şi nicio stare de urgenţă nu trebuie să oprească drepturile fundamentale. Nivelul de represiune de după puci este îngrijorător. Umanitatea noastră colectivă suferă ori de câte ori un scriitor sau un jurnalist e redus la tăcere”, a spus şi Jennifer Clement, preşedinte PEN International.

Jurnalistul Mahir Zeynalov, care trăieşte în Statele Unite ale Americii şi scrie în cotidianul The Huffington Post, face, pe Twitter, portretul succint, uman şi profesional totodată, al celor mai mulţi dintre jurnaliştii turci arestaţi. Printre aceştia s-a aflat şi  poetul Hilmi Yavuz, în vârstă de 80 de ani, despre care scrie că este ”aproape la fel de bătrân ca Turcia”. Despre acesta, Organizaţia Reporteri fără Frontiere scrie pe Twitter că a fost eliberat, după ce i s-ar fi făcut rău în detenţie.

Hilmi Yavuz / Mahir Zeynalov Twitter
Hilmi Yavuz / Mahir Zeynalov Twitter

Ministrul de Interne al Turciei, Efkan Ala, a declarat vineri că peste 18.000 de persoane au fost arestate ca urmare a tentativei de lovitură de stat din noaptea de 15-16 iulie. Preşedintele Recep Tayyip Erdogan l-a acuzat pe clericul Fethullah Gulen de orchestrarea puciului şi a lansat o campanie guvernamentală pentru eliminarea aşa-zişilor gulenişti din instituţiile statului, precum şi din presă.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.