Opere istorice, realizate în jurul anilor Războiului de Independenţă, sunt scoase la licitaţie în cadrul ultimelor evenimente organizate de Casa de Licitaţii A10 by Artmark în luna octombrie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Licitaţia de Toamnă, cu o valoare de peste 1 milion de euro, reuneşte opere de valoare muzeală semnate de Marii Maeştri ai Artei Româneşti, dar şi apariţii rare în piaţa românească de artă. Una dintre acestea este opera semnată de Gheorghe Tăttărescu „Nifon Mitropolitul Primat al Ungro-Vlahiei”. Lucrarea, veche de 150 de ani, are preţul de pornire de 50.000 de euro şi poate fi considerată una dintre reperele cheie ale academismului şi rigorilor artei clasice din Ţara Românească.

Din acelaşi registru face parte şi opera „Calinic Miclescu Mitropolitul Primat al Ungro-Vlahiei”. Lucrarea a fost realizată de artistul oficial al Casei Regale Carol Popp de Szathmari în urmă cu 143 de ani şi are preţul de pornire de 50.000 de euro.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

O altă premieră este şi studiul pentru capodopera „Vârful cu dor” de George Demetrescu Mirea, artistul care a decorat cu picturi monumentale interiorul Muzeului Naţional „George Enescu”. Opera de mari dimensiuni din Licitaţia de Toamnă provine din colecţia mezzosopranei Nella Dimitriu şi are preţul de pornire de 25.000 de euro.

Din perioada Războiului de Independenţă face parte şi o piesă cu o valoare istorică extraordinară. Este vorba de o extrem de rară sabie de cavalerie, model 1876, decorată prin incizare cu Stema României, care a fost folosită de un ofiţer român în 1877. Modelul rar, dinainte de Marea Unire, are preţul de pornire de 600 de euro şi va fi scos la licitaţie săptămâna aceasta, joi, 20 octombrie. În cadrul aceluiaşi eveniment, dedicat Centenarului Încoronării, este scoasă la licitaţie, pentru preţul de pornire de 4.500 de euro, şi Evanghelia tipărită din grija lui Mihail Grigore Sturdza, Voievod al Moldovei, pentru biserica ctitorită pe moşia sa de la Târgul Mihăileni. Piesa de excepţie, considerată muzeală, este decorată cu picturi în email, iar coperţile sunt ferecate în argint aurit.

Cu ocazia celei mai importante licitaţii de artă a sezonului, Casa Artmark îi celebrează pe cei mai valoroşi pictori români, ale căror opere domină în prezent topul tranzacţiilor de artă din România. Capodoperele de artă, alături de piesele licitaţiilor lunii octombrie, sunt expuse la Palatul Cesianu-Racoviţă şi pot fi admirate de luni până duminică în intervalul orar 10:00-20:00. Intrarea este gratuită.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.