La începutul anului 2025, tablouri ale unor artişti precum Henri Matisse, Frida Kahlo şi André Derain îşi pierd protecţia drepturilor de autor şi intră în domeniul public în Statele Unite, alături de îndrăgitele personaje de desene animate Popeye şi Tintin.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Toate operele lui Matisse, Derain şi Kahlo - care au murit în 1954 - sunt acum în domeniul public în Statele Unite şi în ţările în care operele autorilor individuali îşi pierd în general protecţia după „mai mult de 70 de ani”, ceea ce include Marea Britanie, cea mai mare parte a Uniunii Europene şi America de Sud. Operele creatorilor care au decedat în 1974 sunt acum libere de drepturi de autor în cea mai mare parte a Africii şi Asiei, unde protecţiile sunt valabile pentru o perioadă de „mai mult de 50 de ani”.

Însă, în SUA, operele comandate, inclusiv cărţile şi alte suporturi media publicate între 1924 şi 1978, intră în domeniul public la 95 de ani după ce au fost lansate, ceea ce înseamnă că şi operele publicate în 1929 îşi pierd protecţia drepturilor de autor în acest an. Aceasta înseamnă că Tintin şi alte personaje din seria „Aventurile lui Tintin”, creată de caricaturistul belgian Georges Remi sub pseudonimul Hergé în 1929, intră în domeniul public.

Acest fenomen cultural este marcat drept Ziua Domeniului Public la începutul fiecărui an şi este apreciat de creativi pentru că oferă în mare măsură libertate de utilizare a operelor care ar fi fost considerate anterior o încălcare a drepturilor de autor. Este o zi care are o importanţă deosebită pentru Hollywood, autori şi artişti care doresc să adapteze personaje îndrăgite în opere noi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.