Conferinţa „Prima hartă maritimă românească”, susţinută de comandorul (r) Vasile Chirilă, fondator al Asociaţiei AstroNauticus, va avea loc în 19 septembrie, de la ora 18.00. Evenimentul face parte din seria „Atlas. Conferinţele MNHCV”, care se adresează publicului pasionat de aventura cunoaşterii şi descoperiri din domeniile istoriei, geografiei, istoriei artei, astronomiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Comandorul Vasile Chirilă va prezenta publicului o reproducere în format A0 (841 x 1189 mm) a lucrării „Harta Mării Negre, coasta României”, cea dintâi hartă românească de navigaţie pe mare, va vorbi despre elementele de conţinut ale acesteia şi va povesti despre provocările întâmpinate de echipa care a făcut măsurătorile în perioada 1897 - 1899, precum şi despre navigaţia pe Marea Neagră.

Lucrarea a fost întocmită la scara 1/250.000 şi cuprindea ţărmul între Ilanlîc şi Gura Stari Stambul, executându-se sondaje până la distanţa de 10 km de coastă, pe linii de sondaj la distanţe de 2500 m unele faţă de altele.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed,eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

A fost tipărită în cadrul Institutului de Hidrografie al Marinei Franceze, fiind apreciată drept cea mai exactă lucrare de hidrografie care s-a efectuat vreodată şi a fost premiată cu medalia de aur la Expoziţia Universală de la Paris din acelaşi an, 1900. Documentul hidrografic a fost gravat pe o placă de aramă de către un cunoscut gravor francez, Étienne Delaune.

Această primă hartă maritimă românească mai este cunoscută şi sub numele de „Harta Cătuneanu”, deoarece datele pentru realizarea sa au fost prelucrate de către ofiţeri, la bordul bricului Mircea, sub coordonarea locotenent-comandorului Alexandru  Cătuneanu, ofiţer cu studii speciale de astronomie şi geodezie, a cărui contribuţie la definitivarea acestei lucrări a fost esenţială.

Comandorul Vasile Chirilă a absolvit Academia  Navală „Mircea Cel Bătrân” în 1982 şi timp de 33 de ani a îndeplinit diferite funcţii în Armata României, de la nivel tactic până la nivel strategic. Cea mai dragă i-a fost funcţia de comandant navă (corvetă sau torpiloare) pe care a îndeplinit-o timp de unsprezece ani. Având o pasiune deosebită pentru astronomie, a  înfiinţat asociaţia „AstroNauticus”, care îşi propune să ofere pasionaţilor „o fereastră deschisă spre cer şi mare”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.